Anundsen: EU må åpne for forlenget grensekontroll

<p>Justisminister Anders Anundsen (Frp)</p>
Justisminister Anders Anundsen (Frp) Foto: scanpix

EU må la Norge fortsette med midlertidig grensekontroll så lenge vi selv syns det er nødvendig, mener justisminister Anders Anundsen (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er ett av fem Schengen-land som har innført grensekontroll i kjølvannet av flyktningkrisen.

Torsdag holder EU og de fire EFTA-landene ministermøte om innvandringssaker i Luxembourg. Der skal de fem landene med grensekontroll forsøke å bli enige om veien videre når dagens ordning utløper i november.

Anundsen sier han vil be om grønt lys til å fortsette.

– Jeg mener det er viktig at vi har mulighet til å fortsette med indre grensekontroll så lenge vi mener det er behov for det, sier Anundsen til NTB.

Ikke avgjort

Den norske grensekontrollen gjelder ferjer som anløper fra Danmark, Sverige og Tyskland. Kontrollen ble innført i november i fjor og er siden blitt forlenget i flere omganger, sist i mai da den ble forlenget med seks måneder.

Anundsen understreker at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til om kontrollen skal forlenges på nytt. Men regjeringen må ha muligheten, mener han.

– Det er viktig for oss. Vi mener situasjonen fortsatt er av en slik karakter at det fortsatt er risiko for at vi kan få store forflytninger innenfor Schengen-området. Det er fortsatt en ganske stor tilstrømming, selv om det ikke kan sammenlignes med det vi opplevde i fjor høst, sier Anundsen.

– De tiltakene som skulle gi full kontroll over Schengens yttergrenser, har ennå ikke hatt så god effekt som en kanskje kunne ønske seg, sier han.

Vil ha felles front

Foruten Norge har Danmark, Sverige, Tyskland og Østerrike innført midlertidig grensekontroll. Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg ønsker å forlenge kontrollen og sier hun håper på «felles front» mellom de fem.

– Det er viktig fordi det ikke er kontroll på Europas yttergrenser, men også på grunn på grunn av den terrortrusselen vi ser når det ikke er kontroll på yttergrensene, sier Støjberg.

Sverige har derimot ikke tatt stilling til saken ennå. Sveriges innenriksminister Anders Ygeman sier grensekontrollen har virket, men at de også har skapt problemer for pendlere.

– Jeg mener Sverige og Danmark må løse disse problemene hvis vi skal gå videre, sier han.

Kan ikke tas for gitt

Budskapet fra EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos er at grønt lys til en ny forlengelse ikke kan tas for gitt. Han står fast på at målet på sikt er å gå tilbake til normalen.

– Hvis det kommer en søknad om å forlenge grensekontrollen, må vi vurdere den. Hvis forlengelsen kan rettferdiggjøres, vil vi innvilge den. Men vi er ikke der ennå, sier Avramopoulos.

Ifølge ham må landene legge fram sin sak på en «overbevisende» måte.

Sveriges innenriksministeren tror likevel ikke at EU-kommisjonen vil gå mot medlemslandenes ønsker.

– Jeg tror at om de landene som i dag har grensekontroll, fortsatt vil ha det, så vil ikke EU-kommisjonen ha en annen oppfatning, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært