Brende: – Et sterkt og historisk øyeblikk

People wait for the start of the peace ceremony prior the signing of a peace agreement between ColombiaÄôs government and the Revolutionary Armed Forces of Colombia, FARC, in Cartagena, Colombia, Monday, Sept. 26, 2016. Colombia's government and the FARC will sign a peace agreement to end over 50 years of conflict. (AP Photo/Fernando Vergara) Les mer Lukk

Utenriksminister Børge Brende (H) beskriver signeringen av fredsavtalen i Colombia som «sterk». Han var til stede da den historiske avtalen ble underskrevet.

– Både president Juan Manuel Santos og FARC-lederen Timosjenko var klare på at den væpnede konflikten nå er over, og at de nå går inn i en fredelig prosess. De kom med klare forpliktelser i en seremoni som kalte fram sterke følelser blant publikum, sier Brende på telefon til NTB kort tid etter at seremonien er over.

– Det var også rørende på vegne av Norge å høre den takken vi fikk etter mange års innsats som tilrettelegger sammen med Cuba, sier han.

Les bakgrunn: FARC og regjeringen undertegnet fredsavtale i Colombia

– Klare forpliktelser

Brende har tidligere omtalt avtalen som ambisiøs og sier det ikke er gjort over natten å legge bak seg 52 år med væpnet konflikt som har drevet millioner på flukt og kostet hundretusener livet. Samtidig skal narkotikaproduksjon legges ned til fordel for tradisjonelt landbruk, og FARC skal legge ned våpnene og tre inn i politikken.

– Men det er ingen grunn til å tro at avtalen ikke skal lykkes. Fra Haag er det bekreftet at de overgangsordningene det legges opp til er i tråd med folkeretten, og begge sider har kommet med klare forpliktelser, forklarer utenriksministeren. Han sier at Norge også skal fortsette å bistå Colombia i gjennomføringen. Første steg nå er en folkeavstemning over avtalen 2. oktober.

– Jeg håper den går bra. Dette er en ganske så enestående atale, som ikke bare skal løfte ofrenes situasjon, men som også gir sivilsamfunnet og kvinner en sentral plass, sier Brende.

Ba om unnskyldning

Brende sier det ble svært godt mottatt da Timosjenko – hvis egentlige navn er Rodrigo Londoño – kom med en uforbeholden beklagelse til ofrene for den langvarige konflikten.

– Flere av ofrene var til stede, folk som har mistet barn og familiemedlemmer i det som inntil nå har vært den mest langvarige gjenstående konflikten i Latin-Amerika.

En annen geriljagruppe, ELN, er derimot ikke omfattet av dagens fredsavtale, så ikke alle konflikter i Colombia er løst ennå.

– Det som er positivt er at ELN ensidig har varslet en våpenhvile fram til folkeavstemningen, og når den er avholdt, tror jeg det skal være mulig å få fart i samtalene med ELN også, sier Brende.