Solberg mener Ap tar feil om ledighetstall

Statsminister Erna Solberg hadde med seg grafer for å vise at Arbeiderpartiet tar feil om arbeidsledigheten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Statsminister Erna Solberg (H) mener at Arbeiderpartiet tar feil når de sier at dagens arbeidsledighet er på sitt høyeste på 20 år.

– Oppgangen i ledigheten ser ut til å ha bremset opp. Og vi ligger godt under nivåene fra 1990-tallet. Så når Arbeiderpartiet påstår at ledigheten er på sitt høyeste på et kvart århundre, så er det altså feil, sier Solberg.

Høyre-lederen hadde utstyrt seg med grafer og statistikk da hun møtte journalister til et seminar om «økonomisk politikk i urolige tider» i Arendal torsdag morgen. Og tallene viser at Ap bommer når de snakker om ledighetstallene, mener hun.

– Fra 1990 til 1994 var ledigheten over 5 prosent, og på sitt høyeste var AKU-ledigheten 6,6 prosent i tredje kvartal i 1993. Det er 2 prosentpoeng høyere enn dagens tall. Og sammenlignet med den registrerte ledigheten er det enda større forskjell, sa Solberg.

Støre forundret

– Jeg er forundret over at Erna Solberg i en situasjon der vi har 134.000 norske kvinner og menn uten arbeid bruker tiden sin på en debatt om ledigheten som var på 90-tallet.

Han fastholder at målt i antall arbeidsløse er tallene tidligere i år på det høyeste nivået som Statistisk sentralbyrå noensinne har målt.

– Dette er dramatisk og svært alvorlig for dem som er rammet. Nå må vi bruke kreftene på å møte dagens krise. Realiteten er like alvorlig, folk som vil jobbe, står utenfor, og særlig alvorlig er det at det rammer de unge, tilføyer han.

Les også: Hemmelige forsvarsdokumenter lekket til Høyre

Feil sammenligning

Men statsministeren gir seg ikke med det. Hun mener det blir feil å sammenligne absolutte ledighetstall på 1990-tallet med dagens virkelighet:

– Vi er blitt 1 million flere nordmenn, og 650.000 flere sysselsatte i Norge i dag. Den ledighetskrisen vi hadde på 1990-tallet, og som varte lenge, var en mye større utfordring i norsk økonomi totalt sett enn hva vi opplever nå, sier hun.

Støre sier det er helt riktig at det er flere nordmenn nå enn på 1990-tallet.

– Nettopp derfor må vi legge til rette for at det kan skapes flere nye lønnsomme arbeidsplasser. Nå skapes det nye jobber i et langt lavere tempo enn da Arbeiderpartiet styrte sist. De siste par årene har det ikke vært noen jobbvekst, og det er alvorlig for et land som vokser, sier Ap-lederen.

Les også: Høyres strategi for å kapre de «lilla» velgerne

Omskriver historien

Solberg mener videre at Ap omskriver historien når det kommer til hvem som gjør mest for å bekjempe arbeidsledighet:

– Det er grunn til å minne om at Ap den gang, på 1990-tallet, brukte fire år på å få ledigheten nedover, noe de i ettertid har kalt en suksess. Jeg mener dette er en interessant betraktning om retorikk, sett i lys av at Ap nå sier at vi bruker altfor lang tid på å få gjort noe med ledigheten, sier statsministeren.

– Vi har på ingen måte spilt ned krisen tidlig på 90-tallet. Ap og partene i arbeidslivet satte inn alle våre krefter på å få den ledigheten ned, og vi lyktes med det, lyder Støres respons.

Les også: KrF-Hareide krever flere kvoteflyktninger til Norge

Geografisk krise

Solberg sier at fordi ledigheten nå går opp i noen fylker og ned i andre, må den løses med målrettede tiltak.

– Fordi det er en regional krise, men ingen nasjonal ledighetskrise, har vi valgt tiltak mot sør- og vestlandet og inn mot de bransjene som rammes. Men en generell økning i kommuneøkonomien, som er Arbeiderpartiets svar, er ikke et målrettet tiltak mot ledighet, sier Solberg.

– Arbeiderpartiet og partene i arbeidslivet har drevet fram nær sagt hvert eneste tiltak denne regjeringen har kommet med, presset dem til større tiltakspakker og endringer i permitteringsreglene, sier Støre.