Landsmøte i gang for splittet demokratisk parti

Your browser doesn't support HTML5 video.

Landsmøte i gang for splittet demokratisk parti Les mer Lukk

Det ble både jublet og buet da Demokratenes landsmøte ble dratt i gang i Philadelphia mandag. Splittelsen er dyp i partiet, og epostskandalen nylig har neppe hjulpet.

Hillary Clinton og Bernie Sanders har tatt til orde for samling i partiet for å kunne vinne presidentvalget mot Donald Trump i november, men mange av Sanders' tilhengere har lite til overs for både Clinton og partiledelsen.

At det nylig ble lekket ut eposter som viser at partiledelsen tilsynelatende stilte seg bak Clinton, selv om de formelt skal forholde seg nøytrale, har ikke hjulpet på stemningen.

– Jeg ville ikke engang stemt på henne som hundefanger, sier en uforsonlig Sanders-tilhenger, til tross for at Sanders selv har bedt sine tilhengere stemme på Clinton.

– Trump er en bølle og en demagog .Vi må seire over ham. Vi må få Hillary Clinton og Tim Kaine valgt, sa Sanders i en tale i forkant av landsmøtet.

– Å be oss om å gjøre det, er å gå imot alt vi står for. Vi nekter å stemme på Hillary uten noen forklaring. Vi lar oss ikke overkjøre, sier 39 år gamle Amos Miers til nyhetsbyrået AP.

Førstedamen støtter Clinton

Valget handler ikke om demokrater eller republikanere, høyre eller venstre. Det handler om hvem som skal ha makt til å forme barna våre, sier Michelle Obama. Hun mener Hillary Clinton er den eneste som er skikket til den jobben.

– Det er bare én person jeg stoler på til å gjøre den oppgaven de neste åtte årene, og det er Hillary Clinton, sa USAs førstedame da hun ble tatt imot med stående applaus på Demokratenes landsmøte i Philadelphia mandag kveld.

Obama understreket at hun og ektemannen Barack har samme utgangspunkt som oppdragere og som presidentpar, at det de gjør påvirker nasjonens barn og unge.

– Når noen oppfører seg som en bølle, synker vi ikke ned på deres nivå. Når noen slår lavt, sikter vi høyt, sa hun. Selv om hun aldri nevnte republikanernes kandidat Donald Trump, var det tydelig hvem hun hadde i tankene.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Michelle Obama: – Vi må gjøre alt for å få Clinton valgt:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Michelle Obama: – Vi må gjøre alt for å få Clinton valgt Les mer Lukk

– I'm with her

– Jeg vil ha en president som kan vise til et liv viet til å tjene samfunnet. Jeg vil ha en president som vil lære nasjonens barn at alle er like mye verdt. Jeg står her i kveld fordi jeg vet at det er en sånn president Clinton vil bli. På grunn av henne tar mine døtre det for gitt at en kvinne kan bli president, sa Obama.

– Hun vet at det er én ting som teller, å overlate et bedre land til barna våre. Derfor kan jeg si at i dette valget er jeg med henne, sa førstedamen og brukte Clintons slagord «I'm with her».

– Hun har aldri gitt opp

Obama priset også Clinton for ikke å ha gitt opp etter nederlaget i nominasjonskampen mot Barack Obama for åtte år siden, men for å kjempe videre.

– Hun ble ikke sint og desillusjonert. Hun pakket ikke sakene og dro hjem. Clinton velger aldri den enkle utveien og har aldri gitt opp noe i sitt liv, sa Obama som avsluttet talen med å gjøre det klart hva som venter.

– I månedene som ligger foran oss, må vi gjøre det samme som vi gjorde for åtte og fire år siden. Vi må banke på alle dører. Vi må gjøre alt vi kan for at Hillary Clinton skal bli valgt til USAs neste president.

– Clinton må bli vår neste president

Bernie Sanders ble tatt imot som en helt da han talte på Demokratenes landsmøte mandag kveld. Gjennom all jubelen fikk han til slutt sagt at Clinton må bli den neste presidenten i USA.

– Takk, takk. Tusen takk. Det er en ære ... begynte Sanders opptil flere ganger, men ble avbrutt av applaus fra salen og taktfaste rop: «Bernie! Bernie! Bernie!».

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton Les mer Lukk

Takket mange

Han takket «min gode venn» Elizabeth Warren, som talte før ham, og han takket Michelle Obama for åtte års tjeneste for landet. Deretter takket han alle som har deltatt i nominasjonskampen, alle som stemte for «en politisk revolusjon» og alle som har gitt penger til valgkampen hans.

Etter å ha sagt hvor mye penger han fikk og hvor mange som bidro spurte han salen hvor mye det ble per bidragsyter. Det krevdes verken hoderegning eller kalkulator for å svare på det; de fremmøtte kunne allerede svaret og ropte i kor. «27 dollar». En av tingene Sanders er stolt av er de mange, små bidragene han har fått underveis. Etter en lang takksigelse, fikk han svar fra salen med nye taktfaste rop: «Thank you, Bernie! Thank you, Bernie! Thank you, Bernie!»

– Et bedre valg enn Trump

Den nærmest endeløse jubelen ble likevel blandet med buing da Sanders kom til det som for mange var det viktigste poenget i talen, nemlig at Hillary Clinton «må bli vår neste president».

– Basert på hennes ideer og hennes lederskap, er hun et bedre valg enn Donald Trump. Han er ikke engang i nærheten. Dette valget handler om hvilken kandidat som forstår de reelle utfordringene landet står overfor og som tilbyr reelle løsninger – ikke bare en som kommer med bombastiske utspill og kallenavn og fremmer frykt og splittelse, sa Sanders.

– Hun vil bli en ypperlig president, og jeg er stolt av å stille opp for henne i kveld, sa han og brukte Clintons slagord «I'm with her» – «Jeg er med henne».