Forhandlerne på Stortinget ser målstreken

Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF), Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp) før forhandlingsmøte om revidert nasjonalbudsjett i Stortinget søndag kveld. Les mer Lukk

Partene i budsjettforhandlingene tror de vil komme til enighet innen fristen, men sier det aldri før har vært så vanskelig å finne inndekning i budsjettet.

Forhandlingene om revidert budsjett mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF har pågått gjennom helgen, etter å ha blitt forsinket av usikkerheten omkring Frps holdning til den nye flypassasjeravgiften tidligere i uken.

Først søndag kveld i 20.30-tiden gikk de fire partiene fra hverandre med avtale om å ta opp tråden igjen mandag morgen klokken 8.30. Fristen for å komme til enighet er satt til mandag klokken 15.

Les også: Advarer regjeringen mot oljedop

– Ikke i mål

Venstre og KrFs forhandlere uttrykte tro på at de ville klare fristen på vei ut av møte. Høyres forhandler Svein Flåtten var mer forsiktig.

– Jeg vil understreke at vi ikke er i mål, og det er alltid på slutten det kan dukke opp enkeltproblemer. Man kan ikke ta det for gitt at en god prosess er det samme som en løsning, fastslo han.

I flere tidligere budsjettforhandlinger har også de fire partiene slitt med å komme til enighet og måttet forhandle langt på overtid.

Les også: LO-leder krever milliarder mot ledighet

Pengemangel

Økte tiltak mot arbeidsledigheten dominerer budsjettsamtalene, ifølge partene. Flere medier meldte søndag at partiene skal være enige om et tresifret millionbeløp ekstra til tiltak mot arbeidsledighet på sørvestlandet, men dette er ikke bekreftet.

Partiene utelukker ikke at det også kan komme tiltak til Rygge-regionen i Østfold dersom Rygge flyplass blir lagt ned.

– Vi er opptatt av den spesielle situasjonen som skulle oppstå der ved en nedleggelse, bekrefter Hans Olav Syversen (KrF) overfor NTB.

Les også: Jensen varsler trangere budsjett for å få flere jobber

– Vanskeligere enn noen gang

Inndekningen er imidlertid den store nøtten for forhandlerne, fastslår Høyres Svein Flåtten.

– Det har vært vanskeligere enn noen gang tidligere, fortalte Flåtten på vei ut fra møtet.

– Budsjettene er trangere, statens inntekter faller, så det er ikke bare å hente ut penger som tidligere, fastslo han.

Partene kan heller ikke tappe flere oljekroner, for Venstre har gått inn i forhandlingene med et klart mål om å få ned oljepengebruken i budsjettet.

Regjeringen la i sitt reviderte budsjett opp til å trappe opp oljepengebruken med ytterligere vel 10 milliarder kroner, noe Venstre mener er altfor for mye.

Rygge

Partiene utelukker ikke at det også kan komme tiltak til Rygge-regionen i Østfold dersom Rygge flyplass blir lagt ned.

– Vi er opptatt av den spesielle situasjonen som skulle oppstå der ved en nedleggelse, bekrefter Hans Olav Syversen (KrF) overfor NTB.