Regjeringen og støttepartiene klare for nye samtaler i Nydalen

Tirsdag møtes regjeringspartiene og støttepartiene til sine halvårlige samtaler i Nydalen. – Det er klokt å ha disse møtene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Berit Roald (NTB scanpix) Les mer Lukk

Asylpolitikk, arbeidsledighet og klima er sentrale temaer når regjeringspartiene og støttepartiene møtes til samtaler i Nydalen tirsdag.

Partene er blitt enige om å ha et halvårlig møte for å oppsummere og snakke sammen om temaer som kan bli særlig krevende i tiden fremover.

– Det er klokt å ha disse møtene. Det gir oss en mulighet til å sette en fot i bakken, til å snakke sammen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

– Større avstand

Samarbeidsklimaet har vært preget av hardere fronter det siste halvåret enn tidligere, hovedsakelig på grunn av uenighet om asylpolitikken, mener han.

– Det er stor avstand mellom de fire partiene, og det preger samarbeidet, sier Hareide.

Den stigende arbeidsledigheten vil bli et nøkkeltema under møtet i Nydalen. Venstre har varslet at de også vil bruke en del tid på å snakke om klimapolitikk.

Møtet finner sted like før regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen Hotell. Diskusjonene vil ikke dreie seg om substansen i budsjettet, fordi det er for tidlig, har statsminister Erna Solberg (H) tidligere sagt til NTB. Men Hareide vil likevel komme med noen klare innspill til regjeringens budsjettarbeid.

– Det er en god anledning for oss til å si noe om bistands- og utviklingspolitikk, sier han.

Evaluerer samarbeidet

Det var på et hotell i Nydalen i Oslo at samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF ble forhandlet frem etter stortingsvalget i 2013.

Siden har de fire partiene gjort Nydalen-møtene til en institusjon der partilederne hvert halvår tar med seg nestledere og av til andre fremtredende tillitsvalgte til en evaluering av samarbeidet.

Les også: – Sandberg blir ingen medgjørlig pusekatt i regjering