– Sandberg blir ingen medgjørlig pusekatt i regjering

Sandberg: – Jeg har ikke fått en telefon fra statsministeren

Per Sandbergs tid som frispiller i Frp kan være over dersom han blir parkert i en statsrådspost som fiskeriminister, frykter Frp-ere i Stortinget. Andre tviler på at Sandberg vil legge fra seg sin hardtslående stil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sandberg har vært temmelig hard i klypa til nå. Hvis han plutselig blir en medgjørlig pusekatt som statsråd, vil det undergrave hans egen troverdighet, sier valgforsker Bernt Aardal til NTB.

Spekulasjonene gikk tirsdag høyt om at Frp-nestlederen blir statsråd i den nye regjeringen, som etter alt å dømme blir presentert onsdag. Ifølge Dagsavisen vil det innebære at tida for friske soloutspill er over for den hardtslående nordtrønderen.

– Jeg ville nok være litt mer forsiktig med å trekke slike konklusjoner. Dette går til kjernen av hva slags politiker Sandberg er. Han er en som sier det han mener, sier Aardal.

Balansegang

Imidlertid har Sandberg vært viktig for sitt parti når det gjelder å flagge Frps politikk når denne ikke stemmer overens med regjeringens politikk, den såkalte «sandbergske parlamentarismen», påpeker valgforskeren.

– Dette har lenge vært en vanskelig balansegang, og det er ikke så lett å se hvem som kan ta over den rollen. Sandberg har vært viktig for partiet og stått nært grasrota, sier Aardal.

– Men som regjeringsmedlem vil det selvsagt bli langt vanskeligere for Sandberg å flagge Frps partiprogram samtidig som han skal forsvare regjeringens politikk, framholder han.

Kilder i Frps stortingsgruppe sier til NRK at de nettopp frykter at en statsrådspost vil binde Sandberg til regjeringsmasta og tvinge ham til å støtte opp om regjeringen til enhver tid.

De sier at Sandberg må få en fremtredende rolle i regjeringen hvis det skal være noe å tjene på det.

Utfordrende stil

Samtidig kan det bli en utfordring for både regjeringen og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti dersom Sandberg tar sin frittalende stil med seg inn i regjeringskontorene. Derfor kan det spille en stor rolle hvilke ministerpost han får, tror valgforskeren.

– Sandberg som innvandringsminister ville nok vært veldig vanskelig for Venstre og KrF å svelge. Det er særlig i disse sakene det har vært gnisninger, særlig mellom Sandberg og KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Derfor blir det veldig interessant å se hvor han havner. Men fiskeripolitikk har jo ikke vært Sandbergs interessefelt, påpeker Årdal.

Sprenge rammene

Også ifølge kilder på Stortinget som NTB har snakket med, er det ikke gitt at Sandberg vil slutte å spille solo. Han har tidligere vist evne til å sprenge rammene for de rollene han har hatt, påpekes det.

Imidlertid ser støttepartiene mer optimistisk på et framtidig samarbeid med regjeringen dersom det stemmer at Sandberg blir fiskeriminister. Det vil i så fall føre til at Sandbergs handlingsrom i offentligheten blir drastisk redusert, ifølge kildene.

Personvernpolicy