Norge øker innsatsen for flyktninger i Hellas

Flyktninger og migranter venter på å få komme inn på den greske øya Chios nær Athen i februar. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Greske og norske myndigheter er enige om å bruke om lag 31 millioner kroner ekstra av EØS-midlene til Hellas på å håndtere flyktningstrømmene til landet.
Europaminister Elisabeth Aspaker (H) gir mer penger for å håndtere flyktningstrømmen til Hellas. Les mer Lukk

Til sammen brukes det totalt 231 millioner på dette fram til april 2017. Flyktninghjelpen skal gjennomføre flere av prosjektene, blant annet på øya Chios og bistå den greske asylforvaltningen.

– Strømmen av flyktninger og migranter har satt asylforvaltningen i Hellas under et enormt press. Derfor har vi tatt initiativ overfor greske myndigheter for å omdisponere EØS-midler til dette formålet, sier EØS/EU-minister Elisabeth Aspaker (H).

Les også: Titusenvis kan havne i norsk asylkø

Fra før mottar Hellas om lag 200 millioner kroner gjennom EØS-midlene til asyl- og migrasjonstiltak. Denne innsatsen økes nå med 31 millioner kroner.

Pengene skal blant annet brukes til drift av asylmottak, registrering av flyktninger, sørge for vann og klær og bistå asylforvaltningen.

– Flyktninghjelpen er allerede engasjert i Hellas og har mye kunnskap om situasjonen. Jeg har forventninger om at prosjektene de skal gjennomføre, vil bidra til å styrke det greske mottaksapparatet som står overfor store utfordringer, sier Aspaker.