Titusenvis kan havne i norsk asylkø

Tross flere saksbehandlere vil UDIs bunke av asylsøknader fortsette å vokse i år. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Tross flere saksbehandlere vil UDIs bunke av asylsøknader fortsette å vokse i år. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med dagens prognoser vil UDI sitte med 36.000 ubehandlede asylsøknader ved utgangen av 2016, og i verste fall vil asylsøkere måtte vente i tre år på å få søknadene sine behandlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av året vil Utlendingsdirektoratet (UDI) nesten tredoble antallet saksbehandlere i asylavdelingen fra 150 til 400. Likevel vil bunken av asylsøknader bare vokse, viser tall fra UDI som Dagbladet har fått tilgang på.

Ved nyttår lå 24.000 asylsøknader til behandling hos UDI. Direktoratet anslår at det i 2016 vil kunne behandle 21.000 søknader, mens det samtidig vil komme 33.000 nye asylsøkere til Norge. Med andre ord vil bunken vokse til 36.000 ved inngangen til 2017.

Les også: Venstre lanserer 40 egne asylforslag

Dersom de høyeste prognosene for asylsøkere – 60.000 mennesker i løpet av 2016 – skulle slå inn, vil UDI få problemer, vedgår Vesna Curk, administrasjonssjef i asylavdelingen. Men per nå er UDI tilfreds med tempoet i saksgangen

– Vi vil nesten tredoble antall saksbehandlere på asylfeltet, så selv om produksjonen er lavere akkurat nå, vil den gradvis ta seg opp allerede fra april, sier Curk til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skei Grande kritisk til Listhaug sitt tempo - kan ta fire år å behandle asylsøknadene

Avisen har regnet ut at 60.000 asylsøkere til Norge i 2016, og en kapasitet på 21.000 behandlede søknader i året, vil føre til at asylsøkere som kommer hit i år vil måtte vente i tre år på å få søknaden sin behandlet.

Les også: Støre vil egenandeler fra asylsøkere med penger