Anundsen vil ha færre enslige asylbarn til Norge

Justisminister Anders Anundsen ber UDI om hjelp for å få ned tallet på enslige, mindreårige asylsøkere som kommer til Norge. Arkivfoto: Marte Christensen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Flyktningstrømmen til Europa og Norge har også ført til at det kommer flere enslige mindreårige asylsøkere. Nå ber justisministeren UDI utrede «forslag om hvordan ankomstene kan reduseres».

Statssekretær Joran Kallmyr (Frp) antar at økningen skyldes at menneskesmuglere tilpasser seg regelverket i Norge og Europa, skriver Aftenposten.

– Vi er opptatt av det ikke skal bli en industri for menneskesmuglere å få enslige, mindreårige til Europa. Det haster med tiltak, for å redusere ankomsten. Vi ser med stor bekymring på dette fenomenet, sier Kallmyr.

Departementet leter etter akutte løsninger og sendte derfor i midten av juli et brev til Utlendingsdirektoratet (UDI) Med oppdrag om «å utrede forslag om hvordan ankomstene kan reduseres».

Blant tiltakene som utredes er om familien til flere asylsøkere kan spores opp, om det kan gis opphold på humanitært grunnlag, noe som gir færre rettigheter enn asyl, og om oppholdstillatelsen kan trekkes tilbake dersom en enslig mindreårig søker familiegjenforening.

UDI-direktør Frode Forfang ønsker ikke å si hva UDI har svart.

– Vi svarer på en del av spørsmålene i brevene, men jeg har ikke lyst til å gå inn i det. Det får nesten departementet gjøre rede for, sier han til avisen.