Helsemyndighetene anbefaler økt beredskap i to år

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Bent Høie og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold. Foto: Torstein Bøe / NTB Les mer Lukk

Coronaberedskapen bør opprettholdes i opptil to år etter at vi er tilbake til en normal hverdag, mener FHI og Helsedirektoratet.

– Etter at landet er tilbake i normal hverdag, bør man i ett år eller to ha økt årvåkenhet og god beredskap mens man får erfaring med hvordan viruset oppfører seg i en befolkning med utbredt immunitet, skriver Folkehelseinstituttet i sitt faglige grunnlag til Helse- og omsorgsdepartementet.

Helsedirektoratet skriver at de er enige i FHIs vurdering.

– Som FHI også påpeker, kan det bli aktuelt å senere endre beredskapen og overvåkingen i tråd med utviklingen i pandemien, skriver Helsedirektoratet.

Kommunene er anbefalt å legge inn bestillinger på smittevernutstyr som fortløpende dekker minst åtte måneders estimert behov.

Tilgangen på smittevernutstyr er betydelig bedre enn den var i starten av pandemien, og mangelen som oppsto, skyldtes mangel på konteinere og plutselige stenging av viktige havner i Kina og andre land i Asia.

Det har medført en stor uforutsigbarhet for når leveranser av smittevernutstyr til Norge faktisk kan skje, ifølge Helsedirektoratet.

– Dette kan medføre en opplevd mangelsituasjon, og denne situasjonen vil vedvare til langt inn i 2022, skriver de.

Norge har et beredskapslager av smittevernutstyr som kan tas i bruk dersom det oppstår mangel.