Nybø vet ikke hvem som foreslo Bakke-Jensen som fiskeridirektør

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at alt har gått riktig for seg i rekrutteringen av Frank Bakke-Jensen som ny fiskeridirektør. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Les mer Lukk

Næringsminister Iselin Nybø (V) tok avgjørelsen om å utnevne forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til fiskeridirektør, men vet ikke hvem som foreslo ham.

Bakke-Jensen var ikke blant søkerne da den utvidede fristen gikk ut. Til Klassekampen sier Nybø at alt gikk riktig for seg.

– Jeg må bare få rydde opp i et par ting: Det er mulig å søke etter søknadsfristen, og det er ikke uvanlig. Det skjedde også med andre søkere til denne stillingen, ikke bare Bakke-Jensen. Det må være helt klart, sier Nybø, som understreker at det hele har skjedd på ordinært vis.

Byrået har gitt info

Det var byrået Amrop Delphi som hadde oppdraget med å rekruttere ny toppsjef i Fiskeridirektoratet. Byrået har opplyst til Klassekampen at Nærings- og fiskeridepartementet har fått informasjon om hvordan Bakke-Jensen ble aktuell. Nybø sier hun ikke vet hvem som kom med det innspillet.

– Rekrutteringsbyrået har vel jobbet på vanlig måte. Men om de har fått innspill om ham, eller om de har tatt kontakt med ham, vet ikke jeg, sier Nybø.

Etter innspill fra byrået laget to toppsjefer i departementet en uttalelse som gikk til Nybø, og der ble Bakke-Jensen særlig pekt på.

Ble oppfordret

Frank Bakke-Jensen har opplyst til Klassekampen at han ble oppfordret til å søke jobben som fiskeridirektør. På direkte spørsmål om det var andre som kontaktet ham før rekrutteringsbyrået, svarte han slik:

– Jeg vil ikke si hvem som spurte først. Det var byrået som tok den formelle kontakten.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) har erklært seg inhabil i saken fordi han kjenner Bakke-Jensens kone. Overfor Klassekampen har Frank Bakke-Jensen avvist på noe tidspunkt å ha hatt direkte kontakt med fiskeriministeren om saken.

Fristen for å søke jobben som fiskeridirektør gikk opprinnelig ut 10. mai i år, men ble forlenget til 2. juni. Bakke-Jensen søkte 17. juni. 21. september ble det klart at han får jobben.

Frank Bakke-Jensen er innvalgt på Stortinget og kan ikke begynne før perioden er over om litt under ett år.