Fortsatt ikke kontroll på brannen i Equinors produksjonsanlegg på Melkøya

Brann i produksjonsanleggene på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Bjarne Haldorsen / NTB Les mer Lukk

Nødetatene vil fremdeles ikke slå fast at de har kontroll på brannen i en turbin på Equinors produksjonsanlegg for gass på Melkøya utenfor Hammerfest.

Siden 19-tiden har det ikke vært åpne flammer fra produksjonsanlegget, men nødetatene kan ikke slå fast at de har kontroll, fordi man ikke har vært inne og sett, opplyser operasjonsleder Leo Johansen ved Finnmark politidistrikt.

Han legger til at det ser positivt ut.

– Det jobbes med å ta seg inn med røykdykkere til stedet der det begynte å brenne. Men det er varmt der og krevende, sier Johansen ved 21.30-tiden.

Nødetatene vil arbeide på stedet utover kvelden og natta, opplyser han.

Ikke personskader

Det er nå blitt mørkt i Hammerfest. Mandag kveld meldte politiet i Finnmark at vindretningen er gunstig, med svak vind fra før, og at en pause i slokkeinnsatsen ikke viste tegn til oppblussing.

Fakta om Equinors produksjonsanlegg på Melkøya  

* Melkøya er en liten øy som ligger like nordvest for Hammerfest.

* Produksjonsanlegget på øya startet opp høsten 2007, og det er Equinor som er operatør for utbygging og drift av anlegget.

* Når gass fraktes over store avstander, gjøres den ofte om til flytende naturgass, såkalt liquefied natural gas (LNG). Volumet på gassen komprimeres cirka 600 ganger, slik at den kan fraktes videre med spesialbygde gasstankskip.

* På anlegget foregår det mottak og prosessering av LNG fra gass som ankommer i en 145 kilometer lang rørledning fra Snøhvitfeltet i Barentshavet.

* Mandag ettermiddag 28. september brøt det ut brann i produksjonsanlegget.

Kilder: Equinor, NTB

Brannen er begrenset til et produksjonsrom i en del av anlegget. Tre andre turbiner sto i nærheten av turbinen, og politiet fryktet brannen kunne spre seg til disse. Men de anså etter hvert faren for å være betydelig svekket.

Det ikke meldt om personskader.

Equinor-anlegg

Det er Equinor som driver gassanlegget. Innsatspersonell fra Equinor er trent i denne typen beredskapshendelser og bistår nødetatene i håndteringen av brannen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Eskil Eriksen i Equinor til NTB. Øvrig personell er evakuert.

Tre fartøyer, to tauebåter og en supplybåt, bidrar med slukking fra sjøsiden.

Det er en tunnel fra fastlandet der man kan komme ut til øya med bil.

Politiet har innført flyforbud i luftrommet rundt Melkøya. Det er dermed ikke lov å fly med drone nærmere enn 5 kilometer.