Kina stenger amerikanske krigsskip og NGOer ute fra Hongkong

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kina stenger amerikanske krigsskip og NGOer ute fra Hongkong Les mer Lukk

Kina stenger ute amerikanske marinefartøy og demokratiorganisasjoner fra Hongkong som svar på USAs vedtak om å støtte menneskerettigheter og demokrati i byen.

– Som svar på den urimelige oppførselen fra USA, har den kinesiske regjeringen besluttet å suspendere søknader fra USA om å la amerikanske marinefartøy og militærfly besøke Hongkong, fra og med i dag, sier utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying.

Hun kunngjorde også utestengelse av amerikanskbaserte NGOer da hun holdt den ukentlige pressekonferansen i Beijing mandag.

Sanksjonene omfatter National Endowment for Democracy, Human Rights Watch, Freedom House og andre som har «oppført seg dårlig», opplyste Hua.

Kongressen i Washington vedtok i forrige måned lover som skal støtte menneskerettigheter og demokrati i Hongkong.

Lovene innebærer at USAs president årlig skal vurdere handelsstatusen USA har innvilget Hongkong.

Beijing mener lovene utgjør innblanding i Kinas anliggender og har protestert kraftig på vedtaket.

– Jeg signerte disse lovene i respekt for president Xi Jinping, Kina, og folket i Hongkong, sa president Donald Trump.

Trump la til at lovene er vedtatt av ham i håp om at ledere og representanter for Kina og Hongkong vil være i stand til å løse sine uoverensstemmelser i minnelighet, og at det fører til langvarig fred og velstand for alle.

Hongkong har hatt delvis selvstyre siden den tidligere britiske kolonien ble tilbakeført til Kina i 1997, etter prinsippet «ett land – to systemer». Demonstrantene frykter at Hongkong kan miste sin særskilte status.