NRK vil ikke beklage overfor Treholt: – Viktig å beskrive hans handlingsmønster

Arne Treholt fotografert på Kypros i 2011. Les mer Lukk

NRKs Siril Heyerdahl kan forstå at Arne Treholt reagerer, men mener fremstillingen av norgeshistoriens største spionsak er balansert.

Arne Treholt reagerer fredag på sin egen Facebook-side på fremstillingen av saken mot ham i NRK-dokumentaren, podcasten «Hele historien – spionen Treholt».

Les saken: Arne Treholt tar kraftig oppgjør med NRK: «Nå skal spionen korsfestes for alltid»

«I en serie på seks programmer over tre uker, har statskanalen NRK 35 år på etterskudd lekt seg med å lage rettssak i egen regi. Nå skal «Spionen Arne Teholt», som serien er kalt, korsfestes en gang for alltid», skriver Treholt.

– Vi har ikke ønsket det. Dette er Norges største spionsak, Treholt er dømt som spion. Det er en unik sak i norsk historie, og selv om det er en gammel sak, er det en verdi å presentere saken i sin helhet og behandle dokumenter, som tidligere bare har blitt lekket, journalistisk, sier redaksjonssjef i NRK, Siril Heyerdahl, som er en av dem som står bak Treholt-serien.

– Viktig å beskrive Treholts handlingsmønster

I det Treholt omtaler som et «kvasiavhør» gjengis blant annet dette av NRK:

«Treholt begynte da å gråte, og sa: «De presset meg som en sitron». Han virket oppriktig fortvilet, gikk frem og tilbake på gulvet, og fortsatte å gråte. Etter en stund roet han seg ned, og sa seg villig til å fortsette sin forklaring. Han ble på ny anmodet om å fortelle sannheten, noe han sa seg villig til. Vi har inntrykk av at han da hadde bestemt seg for å avgi en uforbeholden tilståelse».

– Treholt blir fremstilt i situasjoner som er svært private. Under avhør gråter han og er så redd at han spyr. Forstår du at han reagerer?

– Rent medmenneskelig tenker jeg at jeg kan forstå at han ikke liker det, selv om han også selv har gått langt i å beskrive sine egne reaksjoner i ulike faser av saken. Vi har jo alle våre grenser for hva vi ønsker å dele og ikke dele. For oss var det viktig, for å forklare hele saken, å også beskrive hans handlingsmønster gjennom de første stadiene, sier Siril Heyerdahl til ABC Nyheter.

– Balansert

Hun forteller at NRK var i kontakt med Treholt i forbindelse med serien.

– Vi oversendte materiale til Treholt under arbeidet og ønsket at han skulle medvirke. Det ønsket han ikke, og det respekterer vi. Men vi mener vi har ivaretatt balansen i saken gjennom historiske dokumenter og andre kilder.

– Har NRK noe å beklage overfor Arne Treholt?

– Nei, vi står for det vi har presentert, og at det der en balansert og fullstendig fremstilling av en historisk viktig sak.