Eksperter mener kongen tar feil om valget av kristelig konfirmasjon

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert: Se Gudstjenesten i Slottskapellet Les mer Lukk

Grunnloven måtte ikke ha blitt forandret for at prinsesse Ingrid Alexandra kunne ha valgt noe annet enn kristelig konfirmasjon, mener sogneprest og jurist.

– Det er fullt mulig å vedkjenne seg den evangelisk-lutherske tro uten å ha konfirmert seg. Konfirmasjonen er først og fremst Gud som bekrefter sine løfter slik de ble gitt ved dåpen, sier sogneprest Jan Kay Kyrstad i Kroer, Nordby og Ås til Vårt Land.

Han mener at prinsesse Ingrid Alexandra, som er nummer to i arverekken etter kronprins Haakon, kunne ha valgt humanistisk konfirmasjon, eller konfirmasjon i et annet kirkesamfunn dersom hun hadde ønsket det.

Tidligere denne uken sa kong Harald til NRK at Grunnloven måtte ha blitt forandret dersom prinsesse Ingrid Alexandra ønsket å konfirmere seg i et annet kirkesamfunn. Men heller ikke førsteamanuensis ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Tromsø, Marius Storvik, deler kongens tolkning av Grunnloven.

– Lovteksten sier at regenten må bekjenne seg til den evangelistiske-lutherske religion, ikke Den norske kirke, sier Storvik til Vårt Land.

Han mener at prinsessen oppfyller grunnlovsparagrafen ettersom hun allerede er døpt i Den norske kirke, og at konfirmasjon ikke er et vilkår for å være regent fordi kirken ikke anser det som en bekjennelseshandling.