Tårer og latter i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon

Video: Se konfirmasjonsgudstjenesten i Slottskapellet.

Det ble både tårer og latter under seremonien i Slottskapellet på Slottet, hvor prinsesse Ingrid Alexandra ble konfirmert lørdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første som møtte de rundt 150 gjestene i Slottskapellet lørdag, var et innbundet program for seremonien der prinsessen hadde lagt et tykt, løst ark innsatt med blomsterfrø.

«Når dette papiret legges i jorda, vil det med tiden vokse fram fargerike sommerblomster. Jeg håper det kan være et fint minne, og en påminnelse om at det er bare vi som kan ta vare på jorden vår», er prinsessens budskap, som tydelig viser hennes engasjement for jordas framtid.

Handle, ikke prate

– Du er en av de mange unge som ber oss om å gjøre noe for miljøet, ikke bare prate, sa biskop Kari Veiteberg i sin preken til den kongelige konfirmanten.

Prinsessen, som kan bli Norges første kvinnelige regent på 600 år, har til nå vært medlem av Miljøagentene, og hennes aller første offisielle oppdrag var da hun møtte Miljøagentparaden på Slottsplassen under Verdens miljødag i 2009.

Det grønne satte også sitt preg på både et nyoppusset Slottskapell og framsiden av slottet, som for anledningen var pyntet med et vell av planter i sesong, deriblant lyserød og lysegrønn hortensia, snøbær, bringebærblader, husfred og adiantumbregner.

(Saken fortsetter under)

Prinsesse Ingrid Alexandra ble lørdag ettermiddag konfirmert i Slottskapellet på Slottet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Bønner for deg

Til toner av Vivaldi kom prinsessen like før klokken 12 inn i Slottskapellet og tok plass mellom sin far og bestefar. Hele den norske kongefamilien var allerede på plass, samt prinsessens faddere, Spanias kong Felipe, kronprins Frederik med familie og kronprinsesse Victoria av Sverige.

Benkeradene var ellers fylt med representanter fra det offisielle Norge, med statsminister Erna Solberg (H) og stortingspresident Tone Trøen (H) på første rad med sine ektefeller.

Det er 31 år siden sist gang det ble holdt en kongelig konfirmasjon i Norge. Også kronprins Haakon ble konfirmert i Slottskapellet.

– Du skal vite at det strømmer mange gode tanker og ønsker til deg i dag. Vi vil deg så vel. Det blir bedt mange bønner for deg og fremtiden din, innledet preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien.

Se video fra Slottskapellet:

– Spre håp

Ingrid Alexandra har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet, der konfirmantene diskuterte temaer som blant annet psykisk helse, terror, sex og samliv og pornografi.

– Under forberedelsene sa du til meg: Ikke spør meg om hvem som ble kastet i brønnen og sånn, for det ble faren min spurt om. Men spør meg gjerne om noe skikkelig vanskelig, sa Oslo-biskop Kari Veiteberg til latter fra hele salen.

Som 15-åringer flest klarte ikke prinsessen å sitte stille under hele prekenen, men lot både blikk og smil vandre rundt i kapellet.

– Det kommer heldigvis ingen vanskelige spørsmål fra meg i dag. Jeg vil heller råde deg til å fortsette å stille spørsmål om det som er viktig og vanskelig, sa biskopen som oppfordret prinsessen til å bidra til å spre håp.

(Saken fortsetter under)

Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i Slottskapellet lørdag. Hun bar sin nye bunad fra Øst-Telemark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i Slottskapellet lørdag. Hun bar sin nye bunad fra Øst-Telemark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rørt til tårer

– Mange unge kjenner at livet butter imot. Den viktigste oppgaven for kirken i en slik situasjon er å jobbe for å spre livsmot og livsglede. Spre håp slik at vi kan se en framtid for moder jord og alt levende, fremholdt biskopen.

Prinsessen leste selv Frans av Assisis bønn før det var hennes tur å følge i sin fars fotspor og knele alene ved alteret og motta velsignelsen fra biskop Veiteberg og sogneprest i Asker Karoline Astrup.

Da måtte en tydelig rørt kronprinsesse Mette-Marit tørke både én og to tårer.

Også dronning Sonja måtte opp med lommetørkleet da fadderne og Ingrid Alexandras brødre tente lys for prinsessen.

Etter seremonien i Slottskapellet er alle gjestene invitert på en treretters lunsj på Slottet til ære for konfirmanten.

SE VIDEO: Kronprinsesse Mette-Marit slet med å holde tårene tilbake da hun holdt tale for datteren:

Celeber gjesteliste

Blant gjestene var naturlig nok hele den norske kongefamilien, i tillegg til Spanias kong Felipe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prins Christian av Danmark og kronprinsesse Victoria av Sverige. I tillegg var øvrig familie og representanter fra det offisielle Norge, til stede. Komiker Bård Tufte Johansen med familie var også til stede.

Kong Harald og kronprins Haakon bar Hærens gallauniform i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix POOL
Kong Harald og kronprins Haakon bar Hærens gallauniform i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix POOL

Det er over 30 år siden sist gang det ble holdt en kongelig konfirmasjon i Norge. kronprins Haakon ble også konfirmert i Slottskapellet.

15 år gamle Ingrid Alexandra er nummer to i arverekken etter sin far. Dersom hun blir dronning, blir hun Norges første kvinnelige regent siden 1400-tallet.

Årets konfirmasjon skiller seg også fra tidligere kongelige konfirmasjoner på en annen måte: I nesten alle de offisielle posisjonene som er representert i kirken, sitter det en kvinne.

– Her er det stor forskjell fra farens konfirmasjon. Dronning Sonja har jo også betydd svært mye for prinsessens forberedelser på livet som landets fremtidige dronning, sier Lie.

SE VIDEO: Prinsesse Ingrid Alexandra holdt takk for maten-talen i egen konfirmasjon:

Dronningen beskrev prinsessen som omsorgsfull

– For helt siden du var liten har du vært opptatt av å ta vare på naturen. Det engasjementet håper jeg vil følge deg hele livet, sa dronning Sonja under lunsjen etter seremonien i Slottskapellet.

Det var en rørt dronning som holdt første tale i Store spisesal på Slottet lørdag. Der var det også pyntet med bringebærgrener fra prinsessens hjem på Skaugum i Asker.

– Det er noe symbolsk i at det vakre trenger tid og omsorg for å kunne spire og blomstre, sa dronningen.

– På disse 15 årene har du utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur.

(Saken fortsetter under)

SE VIDEO: Hør dronningens rørende tale til barnebarnet:

SE VIDEO: Kong Harald til barnebarnet: – Du er pliktoppfyllende og klok:

Stor familie

I dronningens tale ble det også lagt vekt på den store familien som omkranser prinsessen.

– Du har en meget stor familie! Du har faddere som har hatt en spesiell omsorg for deg helt siden dåpen. Du har mange venner. Og du lever i et land, blant et folk – representert ved mange av gjestene her i dag – som følger deg med glede og forventning.

Dronning Sonja trakk også fram flere familieturer og beskrev dem som svært verdifulle.

– Vi er dypt takknemlige for alt det disse reisene har gitt oss av minner og felles opplevelser – enten de har gått til Finnmark, Sør-Afrika eller til Svalbard. Jeg håper at de sterke båndene mellom oss i familien vil bidra til å bære deg gjennom livet.

SE VIDEO: Onkel Espen Høiby fikk hele salen til å le med sin tale:

Jobber godt sammen

Dronningen og prinsessen har utviklet et nært bånd i løpet av de 15 årene. De har blant annet samarbeidet om konfirmasjonsgaven; bunaden fra Øst-Telemark, og prinsessens egen skulpturpark i Slottsparken. I høst skal den ferdigstilles med 12 kunstverk, hvor barn fra alle deler av landet har bidratt med skissetegninger.

– Vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger, sa dronningen.

(Saken fortsetter under)

Dronning Sonja sa i sin tale til prinsesse Ingrid Alexandra at prinsessen hadde vært opptatt av å ta vare på naturen helt siden hun var liten. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix
Dronning Sonja sa i sin tale til prinsesse Ingrid Alexandra at prinsessen hadde vært opptatt av å ta vare på naturen helt siden hun var liten. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

Hun hadde også glede av å overrekke enda en gave til konfirmanten: en omskapt sølje etter dronningens egen bestemor Maja.

– Nå har vi gjenskapt den, og vi kaller den «Majasøljen». Den får både du og de andre barnebarna i anledning deres konfirmasjon.

Naturreservat og gratulasjonsprotokoll

Fra før er det kjent at prinsessen har fått en bunad fra Øst-Telemark i konfirmasjonsgave fra kongeparet. Den blir prinsessens antrekk i konfirmasjonen.

Dronning Sonja har tatt aktiv del i bunadsprosjektet sammen med sitt 15 år gamle barnebarn. Hun har selv bunad fra Øst-Telemark.

Regjeringens konfirmasjonsgave til prinsesse Ingrid Alexandra er å døpe om et område på Bygdøy til Prinsesseåsen naturreservat. I tillegg får hun et kunstverk malt av den norske kunstneren Tyra Tingleff.

Fredag ble det også lagt ut en gratulasjonsprotokoll på Slottet, der de som ønsket det, kunne skrive en hilsen til prinsessen. Også på kongehusets nettsider vil det være anledning til å gratulere prinsessen fra fredag til søndag.

SE VIDEO: Her blir prinsessen konfirmert:

Fakta om prinsesse Ingrid Alexandra

* Prinsesse Ingrid Alexandra ble født på Rikshospitalet i Oslo 21. januar 2004 som det første felles barnet til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

* Prinsessen er nummer to i arverekken etter kronprins Haakon. Hun vil etter all sannsynlighet bli den første regjerende dronning av Norge siden Margrete I, som regjerte i Danmark-Norge fram til 1412.

* 17. april 2004 ble prinsessen døpt i Slottskapellet i Oslo av daværende biskop Gunnar Stålsett.

* I 2006 begynte prinsessen i barnehage, og i 2010 startet hun skolegangen på Jansløkka skole i Asker.

* I 2014 begynte hun på privatskolen Oslo International School på Bekkestua. I høst begynte hun på Uranienborg skole for å ta det siste året på ungdomsskolen ved en offentlig skole.

* Prinsessen har allerede hatt flere offisielle oppdrag. Blant annet pleier hun å stå på Slottsbalkongen 17. mai, og hun har deltatt på den årlige Holmenkolldagen. Da kronprinsesse Victoria og prins Daniel av Sverige giftet seg i 2010, var prinsessen blomsterpike.

* I mai 2016 åpnet prinsessen sin egen skulpturpark for barn i Slottsparken.

Fakta om kongelige konfirmasjoner

* Lørdag konfirmeres prinsesse Ingrid Alexandra i Slottskapellet.

* Hennes far, kronprins Haakon, ble konfirmert samme sted 9. oktober 1988.

* Samme år ble kronprinsesse Mette-Marit konfirmert i en kirke på Sørlandet. Som sin datter, fikk også hun en bunad – fra Rogaland – i konfirmasjonsgave.

* I mai to år tidligere ble prinsesse Märtha Louise konfirmert i Asker kirke.

* Kong Harald ble konfirmert i Slottskapellet i 1953. Hans faddere var besteforeldrene, kong Haakon og dronning Maud, samt prins Carl fra Sverige og hans hustru prinsesse Ingeborg av Danmark, Storbritannias kong George VI og dronning Mary, Belgias kong Leopold og dronning Ingrid av Danmark.

Fakta om Slottskapellet

* Slottskapellet er et kapell på Slottet i Oslo som er åsted for mange begivenheter i den norske kongefamilien. Blant annet blir kongelig dåp og konfirmasjon avholdt her. Her lå også kongene Haakon VII og Olav V på lit de parade før de ble begravet.

* Da kong Karl Johan la ned grunnsteinen til Slottet under en seremoni 1. oktober 1825, ble steinen lagt under det som skulle bli stedet for alteret i Slottskapellet.

* Rommet ble tegnet av slottsarkitekten Hans Ditlev Franciscus von Linstow (1787–1851).

* Kapellet ble restaurert i 2004 i forbindelse med dåpen til prinsesse Ingrid Alexandra og framstår i dag i all vesentlighet slik det var da Slottet ble innviet i 1849.

* På søndager blir det holdt gudstjeneste i Slottskapellet i regi av studentmenigheten i Oslo.

* Kapellet blir også brukt til konserter, i hovedsak i samarbeid med Oslo kammermusikkfestival.

Kilde: Kongehuset, Wikipedia

Personvernpolicy