Helse Nord ber om forlengelse av Forsvarets ambulansehelikopterbase i Kirkenes

Helse Nord anmoder Forsvaret til å forlenge ambulansehelikopterbasen i Kirkenes til etter 2. august. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Les mer Lukk

Helse Nord vil være sikre på at ambulanseflyberedskapen er stabil før Forsvarets bistand avvikles og ber om forlengelse av ambulansehelikopterbasen i Kirkenes.

Opprinnelig skulle Forsvarets Bell-helikopter være stasjonert i Kirkenes til 2. august, men nå vil Helse Nord forlenge bistanden til etter 2. august, opplyser de i en pressemelding.

Beredskapen i ambulanseflytjenesten er generelt i bedring. Men siden det fortsatt er noe usikkerhet om Babcocks prognose for å levere beredskap på kortbanenettet i Øst-Finnmark, ber Helse Nord om forlenget bistand.

– Vi vil være helt sikre på at beredskapen på kortbanenettet er stabil før vi avvikler beredskapen Forsvaret bidrar med, sier fagdirektør Geir Tollåli, som leder beredskapsstaben i Helse Nord RHF.

Forsvarets Bell-helikopter har så langt vært en viktig støtte, ifølge Helse Nord. Totalt har helikopteret gjennomført 17 transporter i perioden mellom 4. juli til 26. juli. Disse transportene ville vanligvis vært utført av kortbanefly.

Selskapet Babcock overtok ambulanseflytjenesten i Norge 1. juli, men de to første ukene i juli innebærer pålagt trening for besetningene i ambulanseflytjenesten ved hvert vaktbytte.

Treningen av besetningen har imidlertid tatt lenger tid enn ventet, og Luftambulansetjenesten måtte dermed sette i verk flere tiltak for å holde beredskapen oppe mens besetningen på ambulanseflyene i nord gjennomfører treningen.

Babcock opplyste torsdag at de venter å nærme seg full beredskap neste uke.