Norske myndigheter har gitt Russland GPS-bevis

Norske myndigheter har gitt Russland tekniske data som de mener beviser russisk jamming av flytrafikk i Nord-Norge. De første tegnene kom under øvelsen Trident Juncture i november i fjor. Her bilde av et C-130 Hercules transportfly i lufta under øvelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Norske myndigheter har gitt Russland tekniske data som de mener beviser russisk jamming av flytrafikk i Nord-Norge. Det bekrefter Utenriksdepartementet til VG.

Det er Avinor og Luftfartstilsynet som har gått med på å overlate dataene til russiske myndigheter som hele tiden har avvist at det har vært tilfelle.

«Utenriksdepartementet har delt teknisk informasjon fra norske luftfartsmyndigheter med russisk side», skriver pressetalskvinne Ingrid Ekker i UD i en epost til VG.

Bakgrunnen for konflikten er at GPS-signalene til flytrafikken i Finnmark forsvant samtidig som NATO-øvelsen «Trident Juncture» foregikk i Sør-Norge i fjor høst. Norske myndigheter mener dette skyldtes jamming fra Russland, noe russerne kategorisk har avvist.

Også i månedsskiftet februar-mars varslet flere flybesetninger om støysignaler nord for Bodø og over Tromsø.

Norske myndigheter avventer nå svar fra Russland.