Pelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket

Salg av skinn fra pelsdyr, her ved mink, sto for 21 prosent av all eksport fra norsk jordbruk i 2015 til 2017. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix Les mer Lukk

Nedleggingen av pelsdyrnæringen og kutt i eksportstøtten til ost kan føre til at eksporten fra norsk jordbruk vil gå kraftig ned de neste årene.

Tall fra Ruralis, Institutt for rural- og regionalforskning, viser at fallet i eksportverdien kan bli på rundt 1,2 milliarder kroner, eller så godt over halvparten av den samlet eksporten av viktige varer fra norsk primærjordbruk, skriver Nationen.

– Eksporten av norske jordbruksvarer er dømt til å gå ned ganske kraftig de neste årene. Jarlsberg er størst og pelsdyr nest størst, og pelsdyr er den eneste genuint eksportrettede næringen i norsk jordbruk. Fra et samfunnsøkonomisk og handelspolitisk synspunkt er det dypt beklagelig, sier prosjektleder Bjørn Eidem i Ruralis, som sammen med Hanne Eldby i AgriAnalyse har laget en rapport om sjansen for satsing på eksport av norske jordbruksvarer.

Eksporten av varer fra norsk primærjordbruk var på rundt 2,1 milliarder kroner i snitt per år i perioden 2015 til 2017. Den største kategorien var melk og meierivarer, som utgjorde 36 prosent av totalen. På andreplass var skinn fra pelsdyr, som sto for 21 prosent av totalen.

I rapporten konkluderer Eidem og Eldby at sjansen for eksport er avgrenset. En av årsakene er høyt kostnadsnivå.