Kinas ambassade tar avstand fra cyberspionasje

Etter at PSTs årlige trusselvurdering blant annet pekte på økt etterretningstrykk fra fremmede stater, tar Kinas ambassade mandag avstand fra cyberspionasje.

Under framleggelsen av PSTs årlige trusselvurdering mandag understreket PST-sjef Benedicte Bjørnland at etterretningstrykket mot Norge fra fremmede stater er økende. Det gjelder spesielt datanettverksoperasjoner, der det blant annet ble advart mot Kina og den kinesiske IT-giganten Huawei.

– Vi har sagt at man bør være oppmerksom på Huawei som aktør. Det er korte forbindelser mellom den kommersielle virksomheten og det kinesiske regimet. Kinas etterretningslov pålegger for eksempel både private og kommersielle aktører å samarbeide med nasjonen når den ønsker det, sa PST-sjefen.

Mandag kveld kom den kinesiske ambassaden i Oslo med en uttalelse, der de kommenterer bemerkningene fra PST, skriver NRK.

I uttalelsen understreker de at Kina alltid har respektert Norges suverenitet og nasjonale sikkerhet, og aldri har forstyrret eller blandet seg i norsk innenrikspolitiske saker.

Videre i uttalelsen tar ambassaden avstand fra cyberspionasje og sier videre at kinesiske selskaper ikke har mandat til å lage «bakdører» i produktene sine.