Slik forandret istiden landet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Slik forandret istiden landet
Forskere vet nå mer om det opptil flere tusen meter tykke isdekket som lå over Norge fram til for rundt 10 000 år siden.

Ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet har forskerne laget et interaktivt kart som viser deg hvordan isdekket over Nord-Europa endret seg. Aller mest is var det for litt over 20 000 år siden.

Forskerne ved CAGE-senteret på UiT Norges arktiske universitet vil gjøre kunnskapen sin tilgjengelig for flere.

Derfor har de også laget en egen nettside for «barn i alle aldre» som forteller deg det nyeste de har av kunnskap om denne superdramatiske delen av forhistorien vår.

Nettsiden om istiden og det interaktive istidskartet finner du her.

Isen smeltet for 10 000 år siden

– Den siste istiden er en fascinerende fortelling om naturlige klimaendringer, sier prosjektleder Maja Sojtaric ved CAGE til nettavisen geoforskning.no.

Jordas nordlige halvkule har de siste 3 millioner år sannsynligvis opplevd hele 30 slike istider på rad. De siste av dem var rundt 100 000 år lange. Istidene ble avbrutt av varme mellomistider på rundt 10 000 år.

En slik er vi inne i nå.

Forskerne i Tromsø vil formidle til flere hvor stor påvirkning det enorme isdekket hadde på miljøet og på menneskene som kom hit da isen smeltet 10 000 år tilbake.

Det er figuren Lenny Lemen som forteller nysgjerrige barn i alle aldre om hvordan istiden påvirket Norge og Nord-Europa. Lenny reiser gjennom istiden og rapporterer hele veien om hva som skjer. Lemenet var et av få dyr som overlevde istiden her hos oss. (Bilde fra icemap.no). Les mer Lukk

Følg istiden på kartet

Forskerne ved CAGE-senteret vet nå mer om hvordan isen varierte i utbredelse over Nord-Europa. De vet også mer om hvordan isen påvirket både hav og land.

Kysten av Norge ble sterkt påvirket av istiden. Det samme ble elver og daler i innlandet. Isen lagde også store innsjøer.

Det interaktive kartet hvor du kan følge utviklingen under istiden finner du her.

I tillegg til nettsiden om istiden har Nordnorsk vitensenter i Tromsø også en egen utstilling om istiden.

Les også:
Planter kan ha klamret seg fast til isen under siste istid
Gjør funn fra «Nordsjøens Atlantis»

Denne saken ble først publisert i Forskning.no