Frp vil utrede førstegangstjeneste for alle

Soldater på Akershus festning i 2015 forbindelse med 75-års markeringen av den invasjonen under andre verdenskrig. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Flere partier vil se på mer omfattende verneplikt. Frp ønsker å utrede førstegangstjeneste for alle, i første omgang for en periode på tre måneder.

Ifølge Aftenposten argumenterer Frp med at flere soldater vil være tilgjengelige, i tillegg til at partiet mener det vil gi bedre integrering.

– I dag har de færreste unge peiling på hva Forsvaret driver med. Førstegangstjeneste gir en bredere forståelse for hele samfunnet og for fellesskap, sier Frps forsvarspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde.

Høyres forsvarspolitiske talsmann, Hårek Elvenes, vil se nærmere på saken og mener også at integrering er et poeng.

– Etter to timer på samme rom er det ikke lenger interessant hvilket sosiale lag du kommer fra. Da er soldater på like fot, så ja, sier Elvenes.

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier det er helt nødvendig å øke tallet på personer som gjennomfører førstegangstjenesten. SV-leder Audun Lysbakken er åpen for å diskutere om flere aktiv skal ta del i den – men mener samtidig at dette ikke må styres av politiske ambisjoner.

I dag gjennomfører rundt 7.300 av kull på 60.000 førstegangstjenesten.

Les også: Wara: – Mange er kanskje ikke klar over at de finansierer terror