Uvær, ras og rasfare fører til stengte veier og isolerte bygder lille julaften

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Les mer Lukk

Uværet som herjer Vestlandet lille julaften har ført til flom, ras og stengte veier. Skredfare og glatte veier skaper problemer i andre deler av landet.

Verst har det gått utover Vestlandet, der ekstremværet Birk har herjet for fullt siden lørdag formiddag. I tillegg til ekstremværvarselet har Meteorologisk institutt også sendt ut obs-varsel om stor snøskredfare i Trollheimen, Hardanger, Romsdal, Sunnmøre, Voss, Indre Fjordane, Rogaland og Indre Sogn.

Ifølge Stavanger Aftenblad er Sauda fullstendig isolert etter et ras på Fylkesveg 520 ved Svandalsfossen. Vegvesenet sier de arbeider med å åpne veien igjen så fort som mulig.

BT skriver at bygda Fimreite på sørsiden av Sognefjorden er isolert etter et jordras på fylkesvei 214 mellom Valeborg og Fimreite. Veien åpnes ikke igjen lørdag, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

I tillegg stenger et 3 meter bredt jordras E 134 ved Kyrping i Etne kommune. Statens vegvesen opplyser også på sine sider at veien er stengt mellom Sævareid og Krokstød i Hordaland inntil videre.

BT skriver også at Fylkesveg 79 i Uggdalsdalen på Tysnes er stengt ved Rolse på grunn av flom. Også fylkesvei 607 i Hyllestad er stengt ved Tveit, etter at en elv har gjort skader ved ei bru på grunn av stor vannføring.

Ellers i landet har meteorologene og veivesenet varslet om vanskelige kjøreforhold i fjellet både i Nord- og i Sør-Norge på grunn snø- og isbelagte veier, kraftig vind, snø og snøfokk.

Regn som fryser på bakken vil også føre til vanskelige kjøreforhold i Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark, advares det.