«Løp» til toppen av Everest to ganger på en drøy uke

Embed: Toppbilde, embed


Embed fra Kilian Jornets Instagram-konto.

Spanske Kilian Jornet «nærmest løp» søndag til topps på verdens høyeste fjell, for andre gang på en drøy uke. Uten faste tau, medbrakt oksygen eller annet støtte.
Jornet på vei opp Everest for andre gang på en drøy uke. Foto fra prosjektets pressemelding/blogg. Les mer Lukk

Jornet er bosatt i Måndalen i Møre og Romsdal, og også en profilert utøver av grenen ultramaraton.

Jornet var ikke helt fornøyd med formkurven og tiden da han satte til topps i et strekk 22. mai i et strekk, med utgangspunkt i Rongbuk på 5100 meters høyde. Det var et lavere startpunkt enn noen har brukt tidligere for en slik spurt. Han opplevde magesmerter og kvalme under den første turen, og var ikke fornøyd med tiden, skriver magasinet Klatring.

Ny giv i helgen

Søndag «var han frisk nok til å nærmest løpe fra basecampen på 6500 meters høyde og til toppen av verdens høyeste fjell på 8848 meter i løpet av 17 timer», oppsummerer NRK.

Han klarte ikke slå 2006-rekorden med tiden 16.42 fra Advanced Base Camp, uten medbrakt oksygen.

«Å toppe verdens høyeste fjell to ganger på en uke i så fin stil er uansett en fantastisk prestasjon», skriver magasinet Klatring.

– To ganger på Mount Everest uten medbrakt oksygen i løpet av så kort tid er det ingen andre som har klart noensinne, så vidt jeg vet, sier redaktør i magasinet Klatring, Dag Hagen, til NRK.

Video fra den første bestnigningen 22. mai:

Embed: Første bestigning, video-embed

Les også:Slik finner du de beste reiseforsikringene

«Mitt livs tinder»

Everest, verdens høyeste fjell på 8848 meter, var siste etappe i hans prosjekt «Summits of my life», som han har bedrevet siden 2012. Dette gikk ut på å bestige de syv mest kjente fjellene i verden på kortest mulig tid, skriver Romsdals Budstikke.

Jornet sjekker klokka etter den andre toppturen. Foto fra prosjektets hjemmeside. Les mer Lukk

– Det er rått! Det er imponerende og en vanvittig fysisk prestasjon. Det er det ingen tvil om, sier klatrerveteranen Stein P. Aasheim til NRK Møre og Romsdal. Han var logistikksjef under den første norske Everest-ekspedisjonen for 32 år siden.

Han mener slike prestasjoner krever at man har «genetikken på sin side»:

– Det er grenser for hva du kan trene deg til. Det er mange eksempler på folk som har stor kapasitet til lavlandet som ikke får det til i høyden. Han greier jo begge deler, sier Aasheim til NRK Møre og Romsdal.

Øvrige kilder: pressemelding, «Summits of my Life»-prosjektet.

Les også:Rydder haugevis av søppel på verdens tak

Klatrer også i Norge

I mai i fjor bestemte Jornet seg for å komme til topps på de sju norske tindene Juratind, Kvanndalstind, Vengetind, Romsdalshorn, Trolltind, Kongen og Dronninga på én dag, ved hjelp av føtter og ski, skriver Visit Norway. Se YouTube-video om det norske fjelleventyret her:

Les også:

85-åring omkom under rekordforsøk på Mount Everest

Torkjel (27) satte 600.000 på fjellrekord

Nepal lager verdens høyeste gratis wifi-nett på Everest base camp