Kristiansand-drapet: – Etterforskes som drapsforsøk på politiet

Blomster er satt ned på brua der en mann senere døde etter en skyting med politiet i Kristiansand natt til søndag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Les mer Lukk

Politifolkene som skjøt og drepte en 35 år gammel mann i Kristiansand, har ifølge politisjefen utført en lovlig tjenestehandling. Saken etterforskes som drapsforsøk på politimennene.

Saker der politiet har drept:  

* 27. november 2016: Politiet i Agder skjøt og drepte en 35 år gammel mann i Kristiansand. Politiet etterforsker mannen for drapsforsøk mot politiet. Spesialenheten etterforsker om politiet har gjort noe straffbart.

* 26. september 2015: Politiet skjøt en mann i en boligblokk på Ottestad i Stange kommune i Hedmark. Mannen døde, mens en politimann fikk alvorlige skuddskader. Spesialenheten har kommet fram til at politiet ikke gjorde noe galt.

* Skui i Bærum 2006: En 33-årig mann med hagle forskanset seg etter to timers politijakt under en garasje på Skui i Bærum 22. april. Mannen døde etter å ha blitt truffet med ett skudd i hodet. Spesialenheten etterforsket og senere henla saken som «intet straffbart forhold anses bevist».

* Larvik 2005: En 34 år gammel mann ble skutt og drept av politiet da han truet med en kjøttøks i Larvik sentrum 18. mai. Saken ble henlagt av Spesialenheten som slo fast at det ikke hadde skjedd noen straffbar handling fra politiets side.

Politistasjonssjef i Kristiansand Ole Hortemo sier til VG at de to involverte politimennene ikke vil bli suspendert.

– Som arbeidsgiver oppfatter vi at de har utført en lovlig tjenestehandling, sier Hortemo og legger til at etterforskningen nå går i to spor.

– Politiet etterforsker et drapsforsøk mot politiet, mens Spesialenheten ser på om politiet har gjort noe straffbart. Vi oppfatter at de har utført en lovlig tjenestehandling, også får vi avvente hva Spesialenheten kommer fram til, sier Hortemo.

Bakgrunn: Politiet drepte 35-åring i Kristiansand: – Skjøt i nødverge

Politiet svarte

Politiet valgte å bevæpne seg etter tips fra publikum om mannen natt til søndag. Ifølge stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt var 35-åringens befatning med våpen av «en sånn art at de måtte kontrollere hva det var». Før politiet fikk stoppet 35-åringen, hadde han skutt mot dem.

– I løpet av en periode på 17-18 minutter var det flere kontakter mellom politipatruljene og den mistenkte. Ved en av disse anledningene skjøt han mot politiet, sa Austad under en pressekonferanse søndag.

– Situasjonen ender på Gartnerløkka, sentralt i Kristiansand. Politifolkene opplever dette som en nødvergesituasjon og skyter den mistenkte, sa han.

Spesialenheten etterforsker

Spesialenheten for politisaker er på plass i Kristiansand der de leder etterforskningen av hendelsen.

– Vår oppgave er å bringe på det rene bakgrunnen for oppdraget og hva som faktisk skjedde, hvor mange skudd som ble avfyrt og hvem som skjøt, sier Liv Øyen, som leder etterforskningsavdelingen i Øst-Norge, til NTB.

– De to er ikke suspendert, men de blir tatt ut av tjenesten de har hatt og får lettelse i tjenesten, sier Hortemo til TV 2.

I forbindelse med avhørene har de status som mistenkt.

– De som har utøvet den tjenestehandlingen som har medført døden, er det naturlig at har status som mistenkt. Hvis noen andre har hatt en aktiv rolle i hendelsen, er det naturlig at de vil ha mistenkt-status. De andre vil ha status som vitner, og slik er det i alle saker, sier Øyen til VG.

Til Fædrelandsvennen sier hun at de skal i gang med avhør mandag. De skal også få bistand fra Kripos.

Vitnet hendelsen

35-åringen som ble drept av politiet er etnisk norsk. Han kommer opprinnelig fra Vennesla og etterlater seg fire barn. Mannen beskrives som en ivrig jeger og våpeninteressert. Han er tidligere straffedømt, men forholdet ligger rundt ti år tilbake i tid.

Politiet vil ikke kommentere hvor mange skudd som ble avfyrt.

Knut Johnsen var på vei hjem etter en bytur da han hørte skuddene ved en Shell-stasjon like ved.

– Jeg sto og snakket med nattevakten da vi plutselig hørte tre-fire smell. Først ble jeg veldig forvirret, og jeg skjønte ikke helt hva det var. Så pekte nattevakten på en politibil med blålysene på, rett utenfor. Da kom det flere skudd, og vi forsto at det var en skuddløsning, sier han til VG.

Han tror det ble løsnet mellom åtte og femten skudd mens han sto inne på stasjonen. Bilder fra åstedet viser politi som plukker opp tomhylser.

35-åringen er den fjerde som er blitt skutt og drept i Norge av politiet siden 2002.