Politiet drepte 35-åring i Kristiansand: – Skjøt i nødverge

Politifolkene som skjøt og drepte en 35 år gammel mann i Kristiansand, hevder de opplevde situasjonen som så truende og farlig at de var nødt til å åpne ild.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann er erklært død etter en skyting med politiet i Kristiansand natt til søndag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
En mann er erklært død etter en skyting med politiet i Kristiansand natt til søndag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Politifolkene som skjøt og drepte en 35 år gammel mann i Kristiansand, hevder de opplevde situasjonen som så truende og farlig at de var nødt til å åpne ild.

– I løpet av en periode på 17-18 minutter var det flere kontakter mellom politipatruljene og den mistenkte. Ved en av disse anledningene skjøt han mot politiet, sa stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt under en pressekonferanse søndag formiddag.

– Situasjonen ender på Gartnerløkka, sentralt i Kristiansand. Politifolkene opplever dette som en nødvergesituasjon og skyter den mistenkte, sa han.

Den 35 år gamle mannen fra Vennesla ble først rapportert å være i live og brakt til sykehus med skuddskader. Klokka 7 søndag morgen ble han erklært død av sykehuset.

Mannen ble truffet i overkroppen, får NTB opplyst fra Spesialenheten for politisaker.

Han er etnisk norsk, fra kristiansandsområdet og er en kjenning fra politiet fra tidligere forhold som strekker seg noen år tilbake i tid.

Måtte skyte

Politiet valgte å bevæpne seg etter tips fra publikum om 35-åringen natt til søndag. Hans befatning med våpen skal ha vært av «en sånn art at vi måtte kontrollere hva dette var», ifølge stabssjefen.

– Før politiet fikk stoppet og skutt personen like utenfor Kristiansand sentrum, hadde personen blitt påtruffet av politiet og skutt mot politiet, sa han.

Avdødes bil ble stående igjen på stedet hvor skuddvekslingen fant sted. Den har et kulehull i frontruten og knust bakrute. Politiet avviser å svare på NTBs spørsmål om det ble skutt mot bilen mens den var i fart.

– Det ble løsnet flere skudd fra politiets side, sa Austad.

Bilder fra åstedsundersøkelsen viser blant annet politifolk som plukker opp tomhylser fra bakken, og antyder at det ble avfyrt en lang rekke skudd mellom politiet og den mistenkte.

Spesialenheten etterforsker

Spesialenheten for politisaker er varslet og har startet sine undersøkelser rundt skyteepisoden. Kriminalteknikere jobbet søndag på stedet under Spesialenhetens ledelse, mens taktiske etterforskere var på vei til sørlandsbyen for å avhøre politifolk som var involvert, samt eventuelle øyenvitner.

– Vår oppgave er å bringe på det rene bakgrunnen for oppdraget og hva som faktisk skjedde, hvor mange skudd som ble avfyrt og hvem som skjøt, sier Liv Øyen, som leder etterforskningsavdelingen i Øst-Norge, til NTB.

Hun understreker at Spesialenheten ikke har noen formening om tjenestemenn kan mistenkes for lovbrudd, og at enheten er lovpålagt å etterforske hendelser som medfører død eller alvorlige skader som følge tjenestehandlinger.

Drapsforsøk

Politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand understreker at politidistriktet etterforsker hendelsen som drapsforsøk på de involverte tjenestemennene, men at det er begrenset hva han kan uttale seg om utover dette, i og med at Spesialenheten har startet sin etterforskning.

Øyen anslår at det vil «ta noe tid» før etterforskningen og påtaleinnstillingen er klar.

Personvernpolicy