– Mulla Krekar kan få komme tilbake til Norge

Arkivfoto fra Oslo tingretts behandling av PSTs utleveringsbegjæring av mulla Krekar til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

– Hvis mulla Krekar blir utlevert til Italia, kan han likevel komme tilbake til Norge, sier jussprofessor Kristian Andenæs.

– Det ville være helt uanstendig og i strid med norsk og internasjonalt regelverk om norske myndigheter kunne kvitte seg med ham på den måten, sier professor emeritus Kristian Andenæs ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Han får støtte fra en kollega ved instituttet:

– Det er såvidt jeg vet Norge som har gitt ham oppholdstillatelse i utgangspunktet. Ut fra Schengen- og Dublin-rammeverket ville jeg tro at han returneres til førstelandet, sier førsteamanuensis Synnøve Ugelvik ved juridisk fakultet, til ABC Nyheter.

– Så på det grunnlaget overtar ikke Italia ansvaret for ham etter at han har sonet ferdig. Man får ingen oppholds- eller tilknytningsrettigheter ved å sitte i fengsel, påpeker Ugelvik.

Rett til retur

Najumuddin Faraj Ahmad (60), kjent som mulla Krekar, kan bli utlevert til Italia, hvor han er tiltalt for å lede et terrornettverk. Hvis han blir frikjent eller får en kort dom i Italia, mener Andenæs at han kan komme tilbake til Norge

– Hvis du har lovlig opphold i Norge, og du blir utlevert til en fremmed stat for straffeforfølging, så har du rett til å vende tilbake til Norge etter utholdt straff.

Bakgrunn: Krekar tapte i Høyesterett: Frp-topp: – Julaften kom tidlig i år

Mulla Krekar er formelt utvist fra Norge, men kan ikke sendes til Irak. Andenæs mener at han likevel kan komme tilbake til Norge i påvente av en mulig permanent utvisning til Irak.

– Enestående sak

– Vi har til og med avtaler med mange land om at folk som blir straffet i utlandet kan bli utlevert til Norge for å sone straffen sin i Norge, sier Andenæs.

Andenæs tror ikke at det finnes tidligere, sammenlignbare saker.

– Dette er en temmelig enestående sak, sier Andenæs.

Krekar ble varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

Les også:

Hemmelige møter om Krekar med italienske myndigheter

Krekar maner til forsvar av IS