NRK: Hemmelige møter om Krekar med italienske myndigheter

<p>Mulla Krekar da Oslo tingrett behandlet PSTs utleveringsbegjæring. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Mulla Krekar da Oslo tingrett behandlet PSTs utleveringsbegjæring. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I et møte med italienske myndigheter i 2014 overleverte statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) en note fra riksadvokat Tor-Aksel Busch som handlet om hvordan Norge kunne bistå for å få mulla Krekar utlevert til Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumenter som NRK har fått innsyn i, viser at det under det politiske møtet mellom en norsk og en italiensk statssekretær 7. juli 2014 også var et tema at italienske myndigheter ønsket Krekar utlevert fra Norge.

En note som den norske Riksadvokaten hadde skrevet, og som var adressert til den italienske generaladvokaten, ble overlevert fra den norske statssekretæren til hans italienske kollega Cosimi Ferri.

Les også: Amnesty: Krekar må ikke utleveres til Irak

Brevet handlet om at det hastet å be om bistand fra norsk side ettersom Krekar, som da sonet en straff på to år og ti måneder for trusler, snart kunne bli løslatt.

At Riksadvokaten valgte å bruke en statssekretær som «postbud» for en henvendelse til sin italienske kollega er ikke dramatisk og ikke et signal om politisk press, skriver Busch i en epost til NRK.

Les også: Oslo tingrett: Krekar kan utleveres til Italia

– Riksadvokaten var kjent med at en statssekretær fra Justis- og beredskapsdepartementet skulle ha et møte med en italiensk kollega og anmodet om at notatet ble overlevert. Mer dramatisk er det ikke, skriver han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært