Krigskirkegården på Tjøtta gjenåpnet

Den internasjonale krigskirkegården på Tjøtta i Nordland ble torsdag gjenåpnet av statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

De siste sju årene er det brukt 10 millioner kroner på å merke og ruste opp gravplassen og finne navnene på 4.000 av dem som er gravlagt der, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

– Det er hver nye generasjons oppgave å ta var på minnene om krigsofrene. Krigskirkegården på Tjøtta er nå rustet opp så de døde kan hvile i fred. Tjøtta internasjonale krigskirkegård er et verdig minnested og en stadig påminnelse for oss alle, sier Fredriksen

I løpet av andre verdenskrig ble rundt 100.000 sovjetiske krigsfanger sendt til Norge. De ble satt inn i tvangsarbeid for å bygge jernbane, veier og festningsanlegg, særlig i Nord-Norge. I 1951 ble 8.000 av dem som døde under fangeoppholdet i Norge, flyttet til Tjøtta.

I 2009 fikk Falstadsenteret i Norge i oppdrag å søke etter navnene til de ukjente døde. Prosjektet førte til at 4.000 nye navn er oppført i den søkbare databasen krigsgraver.no. Krigskirkegården er merket med bronseplater med navnene.