Kvinne dømt for kakekasting mot Solveig Horne

Your browser doesn't support HTML5 video.

Britisk kvinne dømt til 45 dager ubetinget fengsel for kakekasting Les mer Lukk

En britisk kvinne er dømt til fengsel i 45 dager for å ha kastet en barberskumkake på likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Kakekasting mot norske politikere  

* 25. juni 2016: En 22 år gamle britiske kvinne kaster en barberskumkake i hodet på likestillingsminister Solveig Horne (Frp) under Oslo Pride-paraden.

* 18. oktober 2005: En student kaster en marsipankake på finansminister Kristin Halvorsen utenfor Finansdepartementet.

* 1. mai 2001: Ap-leder Thorbjørn Jagland får en bløtkake i fjeset etter å ha holdt hovedtalen på Youngstorget.

* 25. april 2001: Sylvia Brustad blir den første norske statsråden som opplever å få en bløtkake plassert i fjeset, under et besøk i Bergen.

* Norske politikere er også blitt tilgriset med andre næringsmidler. Blant annet vakte det stor oppmerksomhet da fagbladet Journalistens redaktør Jan Otto Hauge og visesangeren Lillebjørn Nilsen i 1999 helte øl over holde på stortingsrepresentant Vidar Kleppe (Frp) på Tostrupkjelleren i Oslo.

* 1. mai 1995: Demonstranter kaster egg mot Frp-formann Carl I. Hagen da han holdt tale i Trondheim.

* Internasjonalt går «kakekasting» som politisk aksjonsform tilbake til 1969, da belgieren Nöel Godin kastet sin første kake. Aksjonsformen er typisk humoristisk motivert, men har bidratt til å skape bekymring for offentlige personers sikkerhet.

* Høyesterett fastslo i 2007 at kakekasting og tilsvarende omfattes av straffelovens bestemmelser om trusler mot myndighetspersoner. (Kilde: NTB)

Kakekastingen skjedde under Oslo Pride-paraden 25. juni i år, og fredag falt dommen i Oslo tingrett.

Den 22 år gamle britiske kvinnen nektet straffskyld på alle tiltalepunkter og nektet å forklare seg i retten.

Ikke tvil om at hun kastet

I dommen understrekes det at retten ikke er i tvil om at det var den britiske kvinnen som kastet kaka, som besto av barberskum. Den slår også fast at hun visste at Horne er statsråd og at Horne ble angrepet fordi hun har denne stillingen.

– Retten er ikke i tvil om at handlingen voldte fare for at Horne ble hindret eller påvirket i sin virksomhet som statsråd. Den mest sannsynlige konsekvensen av angrepet var at Horne i det minste ville ta en pause fra sin deltakelse i folketoget noen minutter, mens hun fikk vasket bort det hun var tilgriset med, og mens det ble vurdert om dette var noe skadelig, skriver tingrettsdommer Hans-Christian Ingebrigtsen.

Forberedt på utfallet

22-åringen var forberedt på at det var en stor mulighet for at retten ville finne henne skyldig, opplyser forsvareren, advokatfullmektig Kaja de Vibe Malling, til NTB.

– Både hun og jeg er overrasket over straffeutmålingen. Jeg mener at 45 dager er for strengt, sier forsvareren.

Hun vil bruke et par dager på å gå gjennom dommen, men opplyser at den sannsynligvis blir anket. Kvinnen har allerede sittet 16 dager i varetekt, og denne tiden trekkes fra straffen, hun har dermed bare 29 dager igjen.

Inntil ti års fengsel

Aktor i saken, statsadvokat Marit Bakkevig, opplyste i retten at lovbruddet har en strafferamme på ti år, men la ned påstand om 45 dagers ubetinget fengsel, som altså var straffelengden som retten falt ned på.

Oslo tingrett trekker i dommen paralleller til saken der en mann kastet en marsipankake på daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) i 2005.

– Finansminister Halvorsen ble angrepet på trappen inn til Finansdepartementet, som i utgangspunktet er bedre kontrollert enn det offentlige rom for øvrig. Horne oppsøkte direkte kontakt med en stor folkemengde i Oslo sentrum, og var derved mer utsatt og vanskeligere å beskytte enn hun normalt er på vei til og fra sin arbeidsplass. Behovet for strafferettslig vern er derfor noe større, heter det i dommen.

Horne forklarte seg

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som vurderer statsrådens sikkerhet. I forkant av paraden forelå det ingen vurdering om at det innebar noen fare for Horne å gå i toget. PST gjennomgår jevnlig statsrådens ukeprogram for å sjekke om der er noen fare forbundet med noe at det hun deltar på.

– Vi vil til enhver tid vurdere sikkerheten ved hvert enkelt arrangement, men det vil ikke begrense min deltakelse. Før arrangementene vil vi ta en ekstra runde med alle sikkerhetsansvarlige. Det vil bli tatt forholdsregler, forklarte likestillingsministeren i et videoopptak som ble spilt av i retten.