Aktor ber om lange straffer for tiltalte reineiere

Aktor vil ha lange fengselsstraffer for to reineiere som er tiltalt for å ha pint en rekke reinsdyr til døde ved å påføre dyrene skader som skulle ligne rovdyrskader. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Les mer Lukk

Aktoratet mener bevisene mot to reineiere som står tiltalt for dyremishandling er solide og ber om lange fengselsstraffer for begge to, melder iFinnmark.

En 33-åring og en 28-åring fra Karasjok har de siste fire ukene stått tiltalt i Indre Finnmark tingrett for å ha pint en rekke reinsdyr til døde ved å påføre dyrene skader som skulle ligne rovdyrskader. I tillegg er begge tiltalt for en rekke tilfeller av reintyveri. De to nekter straffskyld på alle tiltalepunkter.

Aktor, førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland fra Økokrim, sa i retten onsdag at det foreligger mer enn gode nok beviser til å dømme de to mennene for dyremishandling, svindel med rovvilterstatninger og for tyveriene, skriver iFinnmark.

Han ba om to år og ni måneders fengsel for 33-åringen og to års fengsel for 28-åringen. I tillegg ba han om at de to fradømmes retten til å drive reindrift i fem år.

I retten la Høviskeland også vekt på at de to mennene i liten grad hadde bidratt til å oppklare saken.

I tillegg til over 30 vitnemål er det i retten lagt fram en veterinærrapport og en rekke bildebevis som påtalemyndigheten mener dokumenterer ugjerningene. I prosedyren la aktor også vekt på at forsvarerne gjennom saken hovedsakelig har kritisert etterforskningen, og i mindre grad prøvd å belyse hva som faktisk har skjedd i saken.