Tiltalt for drap på Monika fordi DNA-prøver ikke ble slettet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dommeren leser opp tiltalen i Monica-saken
Etter at etterforskningen av drapet på Monika Sviglinskaja var henlagt som selvmord, ble det utviklet bedre metoder for DNA-analyse. Da saken ble åpnet på nytt, pekte sporene mot Donatas Lukosevicius.

Den tiltalte 34-åringen nektet straffskyld på alle punkter om drap da rettssaken startet i Nordhordland tingrett mandag morgen. Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, møtte ikke sin ekssamboers blikk da hun ankom retten sammen med sin mor og bistandsadvokat Stig Nilsen.

Statsadvokat Benedicte Hordnes startet saken med et omfattende innledningsforedrag. Hun gjennomgikk hele prosessen etter at jenta ble funnet død hjemme på Sotra i 2011 og fram til tiltalen mot morens tidligere samboer. Saken ble først henlagt som selvmord, men ble i 2014 tatt opp igjen og undersøkt på nytt.

Skulle vært slettet

Tilfeldigvis var DNA-prøver som ble sikret fra den døde i 2011, ikke blitt ødelagt. I tiden som hadde gått, var nye metoder for å analyser DNA blitt vesentlig bedre.

– Prøvene var tatt vare på, selv om de strengt tatt etter regelverket skulle vært kastet. Folkehelseinstituttet analyserte prøvene på ny, og meddelte i 2014 at det var funnet mannlig DNA i flere prøver fra Monika. Disse prøvene ønsket politiet å sammenligne med nye referanseprøver fra Donatas, sier Hordnes.

– Folkehelseinstituttet konkluderte med at det var DNA fra Donatas på Monika, blant annet på hånden hennes, sier statsadvokaten videre.

Les også: Tiltalte i Monika-saken hevder sin uskyld

Tiltalte Donatas Lukosvicius under første dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix. Les mer Lukk

Med rapport

Hun trekker fram at det kan settes spørsmålstegn ved mange av funnene, for eksempel kan ikke påtalemyndigheten si noe bestemt om når åtteåringen døde om morgenen 14. november 2011. Et sentralt tema vil også være om DNA fra tiltalte kan ha smittet fra andre gjenstander og over på Monika.

Da 34-åringen kom inn i rettslokalet, holdt han også opp en rapport som angir andre mulige tidspunkter for når åtteåringen kan ha dødd, enn dem påtalemyndigheten har konkludert med.

Foruten tiltalen om drap på Monika under særdeles skjerpende omstendigheter, er 34-åringen tiltalt for å ha stjålet flere gjenstander fra leiligheten. Han er dessuten tiltalt for å ha truet Kristina Sviglinskaja og forsøkt å presse henne for penger før og etter drapet på datteren.

Truet lenge

Også før Monika døde i 2011 fikk Kristina Sviglinskaja en rekke meldinger. Disse kom med hennes egen epost som avsender. Ifølge meldingene skulle det skje en ulykke med henne. Avsenderen ba om penger.

Statsadvokat Hordnes anførte at den tiltalte kjente Kristina Sviglinskajas passord for Facebook, Skype og epost og derfor egentlig var den eneste som kunne sende meldinger med trusler og utpressing hvor det så ut som om avsender og adressat var samme person.

Dagen etter at hun konfronterte samboeren med disse opplysningene, flyttet han ut. Meldingene som kom etter det kom fra andre adresser, alle med den tiltalte bak, mener påtalemyndigheten.

Det er satt av fire uker til saken i tingretten.

Les også: Morens ekssamboer tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja (8)