Tolv års fengsel for Mortensrud-drapet

Bilde fra Blokken på Mortensrud der drapet skjedde 6. februar i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

En 31 år gammel kvinne er dømt til tolv års fengsel for å ha skutt og drept mannen sin på Mortensrud i Oslo i fjor. Retten festet lit til forklaringen om at hun hadde levd i et terrorregime.

– Aktor ville ha 15 års fengsel, men retten la til grunn alt hun forklarte at hun var blitt utsatt for. Det er grunnen til at straffen ligger såpass mye under aktors påstand, sier kvinnens forsvarer, advokat Petar Skulic, til NTB.

Han viser til at retten har konkludert med at kvinnen var undergitt et terrorregime som igjen førte til at hun mistet kontakten med sine tidligere venner og bekjente, og fikk et innholdsløst liv som hele tiden var preget av frykt.

– Retten fastslår at hun kontinuerlig ble utsatt for psykisk og fysisk mishandling gjennom en periode på cirka seks år, sier Sekulic.

Les også: Drapstiltalt kvinne hevder hun handlet i nødverge

Ikke nødverge

Kvinnen innrømmet tidlig at det var hun som skjøt mannen, men hevdet hun var i en «nødvergelignende situasjon». Oslo tingrett mente imidlertid at kvinnen hadde andre handlingsalternativer, og at hun dermed ikke kunne påberope seg nødverge.

– Vi argumenterte med frifinnelse på grunn av nødverge, men der ble vi ikke hørt. Retten mener at kvinnen hadde alternativer til å drepe sin mann, som å stikke av eller oppsøke krisesentre, sier advokaten.

Kvinnen har nå to uker på seg til å vurdere om hun skal anke dommen.

– Hun er glad for å ha blitt trodd på behandlingen hun er blitt utsatt for, og samtidig er dette en så alvorlig sak at hun vil bruke anledningen hun har til å vurdere en anke. Hun har derfor tatt betenkningstid og vil lese dommen nøye, sier advokaten.

Skutt i hodet

Kvinnen ringte selv og varslet politiet 6. februar i fjor. Da politiet kom til leiligheten på Mortensrud, fant de hennes mann, som allerede hadde vært død i mange timer. Ifølge tiltalen skjøt hun sin 28 år gamle ektefelle to ganger i hodet.

Dagen etter tilsto kvinnen de faktiske forholdene, men hun erkjente ikke straffskyld. Siden har hun sittet varetektsfengslet.

Kvinnen var ikke registrert som gift med mannen, men de skal ha blitt viet i en muslimsk seremoni. De hadde vært samboere i seks år, har Sekulic opplyst.

Kvinnen er også dømt til å betale 1 million kroner i erstatning til ektemannens mor, bror og deres felles sønn, melder NRK.

.