Skam hylles for åpenhet om overgrep

Serien Skam hyllest for åpenhet om overgrep. Her er seriens hovedpersoner på Gullruten-utdeling i Bergen, hvor Skam fikk tre Gullrutenpriser. Les mer Lukk

Landsforeningen mot seksuelle overgrep ønsker Skam-scene om overgrep på pensum, og Kripos hyller NRK for å ta opp overgrepstematikk.


Landsforeningen mot seksuelle overgrep ønsker Skam-scene om overgrep på pensum, og Kripos hyller NRK for å ta opp overgrepstematikk.

Flere har kastet seg på Skam-bølgen de siste dagene, etter torsdagens mye omtalte klipp i suksesserien på NRK.

I klippet tar seriens hovedperson Noora et oppgjør med Nikolai, kjærestens storebror, som Noora mistenker har forgrepet seg på henne på fest, og tatt nakenbilde.

Kan hjelpe voldtektsofre

– Du befinner deg rett og slett i den situasjonen at du kommer til å bli dømt for barnepornografi, sier Noora til Nikolai før hun ramser opp paragrafer som hun mener Nikolai har brutt.

Nå hylles serien i sosiale medier. Flere peker på at serien kan hjelpe voldtektsofre og bidra til økt åpenhet.

– Da jeg så serien, tenkte jeg at dette er informasjon alle burde vite om, som få vet. Temaene i Skam-klippene er en viktig sak, og det jeg brenner for, sier Lisa Arntzen, sosionom ved Dixi, et senter for dem som har blitt utsatt for voldtekt, til NRK.

– Burde blitt pensum

– Snakk om å ta makta tilbake! Vis denne til sønnen din og til datteren din, dersom de er i riktig alder. Og ja, denne scenen fra «Skam» burde definitivt bli ungdomsskolepensum, skriver Landsforeningen mot seksuelle overgrep på Facebook.

Også Kripos har delt klippet på sin Facebook-side. Her presiserer de at Noora refererer til den gamle straffeloven, men roser samtidig serien for å bidra til økt åpenhet.

– Håper på ringvirkning

– Vi synes det er viktig å opererer med riktig paragraf, selv om den nye har samme strafferamme, altså fengsel inntil tre år, sier Ann Kristin Groseberghaugen, leder for voldtektsseksjonen i Kripos til VG.

– Vi håper at serien vil ha en påvirkning på unge, så mørketallene blir mindre og flere oppsøker lege og politi tidligere. Kripos har satt i gang egne kampanjer, men serien gir oss litt drahjelp, forteller hun videre. (©NTB)