Mange tatt for smugling av valuta

En hund som er spesialtrent til å søke etter penger og større mengder valuta, søker på passasjerer på Gardermoen flyplass. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix Les mer Lukk

Tolletaten har tatt rundt 5.500 valutasmuglere på seks år. Samtidig er det avdekket forsøk på ulovlig utførsel av 307 millioner kroner, skriver Kapital.

Bare i 2015 ble nærmere 1.000 personer tatt for forsøk på smugling av norsk eller utenlandsk valuta. Det er rekordmange og en økning på 10 prosent fra året før.

I gjennomsnitt hadde smuglerne 52.000 kroner i kontanter da de ble tatt i fjor, ifølge tidsskriftet.

Tolldirektør Bjørn Røse er fornøyd med avdekkingen som er gjort de siste seks årene, men legger ikke skjul på at det er store mørketall.

– Tolletaten tar bare en del av smuglerne. Vi beslaglegger i snitt 51 millioner kroner hvert år, men våre anslag tilsier at det samtidig smugles kontanter ut eller inn av landet for et par milliarder kroner, sier Røse.

I henhold til reglene må personer som tar med seg mer enn 25.000 kroner i kontanter når de skal inn eller ut av Norge, deklarere beløpet hos Tolletaten. Regelbrudd kan medføre at 20 prosent av kontantbeløpet må betales i overtredelsesgebyr.

Les også: Militæret i Peru kan skyte ned småfly ifølge ny narkolov