Erik Solheim får toppjobb i FN

Tidligere miljøminister og SV-leder Erik Solheim skal lede FN-organisasjonen Unep. Foto: Berit Roald (NTB scanpix) Les mer Lukk

Tidligere SV-leder Erik Solheim blir sjef for FNs miljøprogram (UNEP), melder Dagens Næringsliv. Han får rang som assisterende generalsekretær.

FNs miljøprogram UNEP:  
  • Koordinerer FNs miljøaktiviteter, støtter utviklingsland i å innføre miljøvennlig politikk og oppfordrer til bærekraftig utvikling gjennom sunne miljøvennlige tiltak.
  • Etablert som et resultat av FNs konferanse om det menneskelige miljø i 1973.
  • Hovedkvarteret er i Gigiri i Nairobi i Kenya. Miljøprogrammet har også seks regionale kontorer og mange land-kontorer.
  • FNs miljøprogram har et kontor i Norge, UNEP/GRID-Arendal.
  • UNEP ledes av en direktør som er en av FNs undergeneralsekretærer, med støtte av en visedirektør.

(Kilde: UNEP, Wikipedia)

____

ERIK SOLHEIM:

  • Norsk diplomat og politiker.
  • Født 18. januar 1955 i Oslo.
  • Leder av Sosialistisk Ungdom 1977– 1980, partisekretær i SV 1981– 1985. Partileder i SV 1987– 97. Stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag 1989– 1993, og fra Oslo 1993– 2001.
  • Fra 2000 til 2005 var han spesialrådgiver i Utenriksdepartementet med spesielt ansvar for fredsprosessen på Sri Lanka. Forhandlet i 2001 fram en våpenhvile som brøt sammen to år senere.
  • Miljø- og utviklingsminister 2007-2012.
  • Fra 2013 er han leder for OECDs samarbeidsforum for bistand, Development Assistance Committee (DAC).
  • Gift, har fire barn.

(Kilde: Store norske leksikon, NTB)

Erik Solheim var en av to til tre kandidater det sto mellom etter flere intervjurunder for FNs generalsekretær Ban Ki-moon, ifølge Dagens Næringsliv.

I februar bekreftet 61 år gamle Solheim at regjeringen hadde fremmet hans kandidatur til stillingen.

– Det er få som har den kombinasjonen av miljø- og utviklingsarbeid på høyt politisk nivå som jeg har. Så vidt jeg vet er jeg den eneste som noen gang har vært både utviklings- og miljøminister, uttalte han overfor Bistandsaktuelt den gang.

Leder OECD-komité

Solheim var leder i Sosialistisk Venstreparti fra 1987 til 1997. Han ble utviklingsminister i Stoltenberg II-regjeringen i 2005 og miljøvernminister fra 2007. Han hadde vervene til 2012.

Solheim er i dag sjef for OECDs utviklingskomité, DAC, med sete i Paris. FNs miljøprogram har sitt hovedkontor i Nairobi i Kenya.

FNs miljøprogram har som oppgave å koordinere FNs miljøaktiviteter, støtte utviklingsland i å innføre miljøvennlig politikk og oppfordre til bærekraftig utvikling gjennom sunne miljøvennlige tiltak.

Bakgrunn: Solheim søker toppjobb i FN

Gikk av mot sin vilje

Siden han forsvant ut av norsk politikk har Solheim bistått Miljøpartiet De Grønne med råd. Han gikk av som statsråd mot sin vilje i 2012, og etter dette har han kritisert SV ved flere anledninger.

Solheim har imidlertid unnlatt å svare på om han fortsatt er medlem av SV, eller om han er blitt medlem av MDG.

– Jeg er ikke er for å snakke om min person. Den er veldig liten. Jeg er opptatt av å snakke om behovet for en økologisk sivilisasjon i verden, sa Solheim til NTB i 2014.