Bellona: Russland vil sette opp nye radioaktive batterier

Russland vil sette opp nye radioaktive batterier etter at Norge bidro til å fjerne de gamle, ifølge miljøvernorganisasjonen Bellona. Her er Bellona-leder Frederic Hauge sammen med statsminister Erna Solberg (H). Foto: Berit Roald (NTB scanpix) Les mer Lukk

Russland vil sette opp nye radioaktive batterier etter at Norge bidro til å fjerne de gamle, ifølge miljøvernorganisasjonen Bellona.

Et halvt år etter at regjeringen kunngjorde at den hadde hjulpet til med å fjerne rundt tusen radioaktive energikilder til fyrlykter og sjømerker langs den russiske kysten i nordområdene, har den russiske statens kjernefysiske selskap Rosatom annonsert at det utvikler nye, ifølge Bellona.

Det ble investert 20 millioner euro, eller nær 200 millioner kroner, for å kartlegge og fjerne forfalne og ofte ramponerte termoelektriske generatorer (RTGS), som drives med strontium 90, i Nordvest-Russland og erstatte dem med solceller.

Les også: Bellona: Russiske utslipp i nord rett til værs

Rosatom vil bygge nye radioaktive batteridrevne enheter for å støtte navigasjonsutstyr i Russlands arktiske områder. Disse skal drives med nikkel 63 og kan også ha mulige bruksområder innen romfart, ifølge selskapet.

Andrei Zolotkov, som er Bellona-rådgiver i Murmansk, skriver i en epost at det er for tidlig å bekymre seg for en massespredning av nikkel-63-drevne enheter, siden dette fortsatt er i en eksperimentell fase.

Han påpeker også at det ikke er sikkert at de nye batteriene nødvendigvis er ment å erstatte den eldre modellen.

Les også: Bellona advarer mot billigere hybridbiler