Ny ESA-rapport:

Norge kutter statsstøtte til forskning, utvikling, innovasjon og distriktsstøtte

FORSKNINGSSTØTTE: Statsminister Erna Solberg på besøk i Høgskolen i Oslo og Akershus. Regjeringen hennes reduserte støtten til forskning, utvikling og innovasjon i 2014, viser ny rapport fra EFTAs overvåkingsorgan ESA. Les mer Lukk

Statsstøtte er i utgangspunktet fy-fy i EU og EØS. Unntak åpner likevel for noe statsstøtte - som blir overvåket og målt hvert år. I 2014 klarte Norge å redusere statsstøtte til forskning, utvikling, innovasjon og regioner.

Norge reduserte sin samlede statsstøtte til områder som inngår i EØS-avtalen fra 3.007,89 millioner euro (ca. 25,3 milliarder kroner) i 2013, til 2.894,06 millioner euro (ca. 24,3 milliarder kroner) i 2014.

Bak disse tallene skjuler seg kutt i støtte til forskning, utvikling og innovasjon, samt regionalstøtte. Statsstøtte til miljø- og energiøkonomisering økte derimot i 2014, men ikke nok til å hindre nedgang i den samlede statsstøtten.

Det viser den årlige resultattavlen for statsstøtte utarbeidet av EFTAs overvåkingsorgan ESA, som ble offentliggjort onsdag.

Les også: Ledelsen ved Westerdals peker på forgjengerne

Naturlig og overraskende

– Det er naturlig at distriktsstøtten viser nedgang, siden det er en bevisst prioritering fra regjeringen. Det som går på forskning, er jeg mer overrasket over. Regjeringen er veldig ivrig på å skryte av sin forskningsinnsats, sier lederen av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), i en kommentar til ABC Nyheter.

De to andre landene som har en EØS-avtale med EU, Island og Liechtenstein, økte sin statsstøtte i 2014.

Les også: Sammenslåtte kommuner får millionstøtte uten krav

Mål å gi mindre?

– Er du fornøyd med at Norge, i motsetning til Island og Liechtenstein, klarte å redusere statstøtten i 2014, Pollestad?

– Nei, det er jeg ikke. Særlig er det alvorlig at dette med regional utvikling er blitt redusert. For Senterpartiet er det ikke noe mål å bli best i klassen for ikke å ha statsstøtte. Vi mener at aktiv politikk er noe vi ønsker mer av, svarer han.

Statsstøtte er i utgangspunktet uønsket etter EUs traktat, men er tillatt på visse betingelser.

Ifølge EØS-avtalens paragraf 62 skal alle bestående statsstøtteordninger på avtalepartenes territorium og alle planer om å innføre eller endre statsstøtte, kontinuerlig granskes for å fastslå om de er forenlige med traktaten.

I 2014 brukte Norge en sum tilsvarende 0,69 prosent av brutto nasjonalprodukt på statsstøtte til områder som inngår i EØS-avtalen, mot et gjennomsnitt på 0,67 i EU-landene.

Les også: Vurderer statsstøtte til TV 2