Sammenslåtte kommuner får millionstøtte uten krav

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) deler ut millioner til sammenslåtte kommuner uten å stille konkrete krav til hva pengene skal brukes til. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) deler ut millioner til sammenslåtte kommuner uten å stille konkrete krav til hva pengene skal brukes til. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kommunene som allerede er vedtatt sammenslått får titalls millioner i statsstøtte. Pengene kan de bruke på hva de vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpig har elleve norske kommuner besluttet å slå seg sammen til fem nye. Prislappen for disse sammenslåingene, i form av bevilgninger fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, er på 225 millioner kroner. Det stilles ikke krav til bruk av midlene, og kommunene må ikke levere inn søknad om hva de trenger, skriver Nationen.

– Med en omfattende kommunereform var det ønskelig å gjøre dekningen av engangskostnader ved en sammenslåing mer forutsigbar for kommunene og unngå mange og tidkrevende søknadsprosesser, sier seniorrådgiver Helge Kvandal i kommunaldepartementet til avisen.

Engangsstøtten til sammenslåtte kommuner er standardisert til 20 millioner kroner, en sum som kan øke avhengig av antall kommuner og innbyggere. I tillegg kommer reformstøtte på mellom 5 og 30 millioner, samt 2 millioner kroner i hurtigløp-støtte til de fem første kommunene.

– Støtten er en anerkjennelse av at kommunene har jobbet effektivt og godt for å komme raskt i mål, og at dette gir merverdi for andre kommuner, sier Kvandal.

For eksempel får Larvik og Lardal, som blir én kommune, 52 millioner kroner i ferske midler. Av disse er 25 millioner til engangskostnader, 25 millioner i reformstøtte og 2 millioner for hurtigløp.

Personvernpolicy