Kongen: Vi må også beskytte våre venner

Kong Harald forsvarer kronprinsparets hemmelighold rundt den omstridte luksusferien i Middelhavet i sommer. Her fra kongefamiliens ferie i Vardø i august. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Også kongehuset må av og til beskytte sine venner som ikke ønsker å være i søkelyset, sier kong Harald i et intervju med NRK i forbindelse med kronprinsparets omstridte luksuscruise i sommer.

Verken kongeparet eller kronprinsparet selv har villet opplyse om hvem det var som betalte for kronprinsparets yachtcruise i Middelhavet.

Les også:Kronprins Haakon: – En venn inviterte til yacht-ferie

– Dette var en som inviterte kronprinsen med på en tur som han selv skulle være med på, og som eide båten. Og der ble kronprinsfamilien med, og har valgt å ikke oppgi det av i hvert fall én grunn vet jeg. Det er at vi må, på samme måte som våre venner må beskytte oss, også av og til må beskytte våre venner, som ikke nødvendigvis vil være «in the limelight», som det heter, sier kong Harald i intervjuet.

– Jeg synes det ligger et prinsipp i bunnen her, og det er at vi må få lov noen ganger vi også til å være private, til å være oss selv, istemmer dronning Sonja.

Les også:Kongeparet med barnebarna på nordnorsk rundtur

I høst reagerte flere på at Slottet ikke ville opplyse om hvem som betalte for oppholdet på yachten. Kronprins Haakon nøyde seg med å si at de var på besøk hos en venn, men han ville ikke oppgi hvem denne vennen var.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet fastslo i september at de kongelige må ha et rom som bare er deres.

– Å si at vi alltid svarer «ingen kommentar» og at vi ikke er åpne, er rett og slett feil. Når det er sagt, har selvsagt også vi et forbedringspotensial, og vi forsøker hele tiden å utvikle oss, uttalte Hagen på Slottets nettsider.

Les også:Kongeparet: – Vi må gjøre det vi kan for flyktningene

SE VIDEO: Her må Kronprinsen svare på spørsmål om yacht-ferien:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kronprinsen om yacht-ferien: – Ble invitert av en venn Les mer Lukk

SE VIDEO: Kongen: – Kronprinsen har vært på bølganblå i sommer:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kongen: – Kronprisen har vært på bølganblå i sommer Les mer Lukk

SE VIDEO: Mette-Marit nektet å svare på spørsmål om luksusferie:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mette-Marit ville ikke svare på spørsmål om luksusferie Les mer Lukk