VG: Politiet mener Betew leder narkoliga

Metkel Betew og forsvarer Marius Dietrichson etter at de tiltalte hadde fått sin dom i NOKAS-saken i Stavanger. Nå tror politiet han leder narkoliga. Les mer Lukk

Politiet i Oslo mener Nokas-dømte Metkel Betew framstår som lederen av narkotikaligaen som er avslørt i Oslo den siste uka, skriver VG. Ifølge avisens opplysninger har 36-åringen innført store mengder hasj til Norge.

Betew ble sammen med åtte andre personer varetektsfengslet onsdag denne uka. Alle er siktet for grove narkotikaforbrytelser.

Ifølge VG s opplysninger har Betew innført 50 kilo hasj til Norge, og hadde planer om å ta inn 20 kilo ecstasy og ytterligere 50 kilo cannabis om kort tid.

Politiet slo til mot ligaen den mener Betew leder grytidlig mandag morgen. Til sammen 16 personer er siktet for ulike narkotikaforbrytelser.

Medhjelpere

Ifølge VG har Betew hatt tre sentrale medhjelpere i forbindelse med innførsel av store mengder narkotika til Norge denne sommeren. Disse er to ransdømte brødre på 28 og 33 år, samt en annen 28-åring. Alle var blant dem som ble pågrepet i politiets storaksjon.

Einar Aas, leder for politiets seksjon for organisert kriminalitet, ønsker ikke å kommentere avisens opplysninger. Betews forsvarer Marius O. Dietrichson sier han er avskåret fra å kommentere enkeltheter i saken, og heller ikke forsvarerne til de tre angivelige medhjelperne ønsker å gi noen kommentar.

Betew har nektet å forklare seg for politiet, men framholder at han ikke har gjort noe straffbart.

Drapsplaner

Parallelt med den omfattende narkotikasaken som er rullet opp, ble tidligere Bandidos-leder Lars Harnes torsdag besluttet varetektsfengslet i ytterligere fire uker. De to sakene settes i sammenheng med hverandre, men politiet er enn så lenge tilbakeholdne med å utdype.

– Det vi kan si, er at pågripelsen av Harnes ikke var tilfeldig. Vi har hatt en pågående narkotikaetterforskning og er kommet over opplysninger som gjør at han er siktet i denne saken, sier hun.

47-åringen var opprinnelig siktet for våpenbesittelse og for heleri av en stjålet moped, men nå er siktelsen utvidet til også å gjelde drapsforbund.

– Det innebærer at man har inngått en avtale med én eller flere andre om å ta livet av noen. I dette tilfellet mener vi at det er Imran Saber, sa politiadvokat Ane Evang til NTB torsdag.

Maskert

Da 47-åringen ble pågrepet 21. juli i garasjeanlegget der Saber bor, var han maskert med finlandshette og hadde iført seg stoff fra nylonstrømper og latekshansker – ifølge politiet for ikke å legge igjen biologiske spor på et åsted.

Einar Aas opplyste onsdag at ingen av dem som er varetektsfengslet etter storaksjonen, så langt er formelt siktet for å ha vært del av et drapsforbund sammen med Harnes.

Oslo tingrett begrunnet den videre fengslingen av Harnes med at det er nærliggende fare for at han skal ødelegge bevis, samt påvirke vitner og andre involverte i saken, hvis han får gå fri. Av samme grunn er han også underlagt en rekke restriksjoner, som innebærer at han ikke får motta besøk, lese aviser eller se og høre etermedier.

Harnes' advokat Anja K. Hellander opplyser til Aftenposten at klienten anker fengslingskjennelsen til lagmannsretten.

Stramme inn

Løslatelsen av Metkel Betew for godt under et år siden har ført til at Riksadvokaten ønsker å stille strengere krav til løslatelse fra forvaring, skriver Aftenposten fredag.

Problematikken er på nytt aktualisert av siktelsene mot Betew og Harnes. Påtalemyndigheten advarte mot å løslate begge to da minstetiden var ferdig sonet.

Når de aller farligste forbryterne søker om løslatelse fra forvaring, trosser domstolene advarslene i to av tre saker. Domstolene har gått imot påtalemyndighetens og/eller Kriminalomsorgens anbefalinger 44 av 67 ganger de siste ti årene, ifølge tall Aftenposten har fått fra Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS).