Paul Beatty vant Bookerprisen

Den amerikanske forfatteren Paul Beatty, vinner av den prestisjetunge Bookerprisen 2016, under overrekkelsen i London tirsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Den amerikanske forfatteren Paul Beatty har vunnet den prestisjetunge britiske litteraturprisen Man Booker Prize for den satiriske romanen «The Sellout». Han ber folk lese den som et skjønnlitterært verk.

– Dette har vært en lang reise for meg, sa en overveldet Beatty da han mottok prisen i London fra prins Charles' kone, Camilla.

Juryen bak prisen mener at romanen er en «sjokkerende og uventet morsomt» skildring av forfatterens hjemby, Los Angeles, der Beatty bruker satire til å utforske raserelasjoner og etnisk likestilling i et fiktivt nabolag.

Den 54 år gamle svarte forfatteren selv sier at leserne bør se romanen som et skjønnlitterært verk, ikke fokusere på rase.

– Jeg blir oppgitt når folk sier at den er svart, at den er sint og at den handler om rase, sier Beatty.

– Jeg håper den ikke er så retningsbestemt. Disse merkelappene er mer tøyelige enn vi liker å tenke på dem som, sier han.

Beatty er den første amerikaneren som har mottatt prisen som inntil 2013 var forbeholdt forfattere fra Samveldet. The Sellout er hans fjerde roman.