Jensen for åpne, delvis åpne og lukkede dører

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Eirik Jensen i en pause i rettssaken i Oslo tingrett forrige mandag. Les mer Lukk

Spesialenhetens iver etter å lukke dørene svekker Eirik Jensens (59) evne til å forsvare seg og Oslo tingretts muligheter for å skrive en riktig dom, frykter dommeren.

Etter at deler av korrupsjonssaken mot Jensen og Gjermund Cappelen (50) tidligere er gått for lukkede dører, var dommer Kim Heger tydelige motvillig til å etterkomme et nytt ønske fra Spesialenheten for politisaker onsdag.

– I en situasjon hvor Jensen er tiltalt i en svært alvorlig sak, er det viktig at saken ikke får en slagside i offentligheten og i pressens referater. Dommen vil svekkes dersom den ikke kan bygges på det som er offentlig, sa Heger.

– Vanskelig

Dommeren sa det var problematisk med utstrakt bruk av lukkede dører under rettssaken. Det kunne også by på problemer når dommen skal skrives om fem måneder.

– Det er vanskelig å bygge en dom på det som kommer fram i lukket rett. Vi kan ikke bygge det som enten blir en domfellelse eller frifinnelse på det som kommer i lukket rett, sa Heger da spørsmålet nok en gang ble behandlet av retten.

Les også: Dommeren skeptisk til lukkede dører under Jensen-forklaring

Løsningen ble at publikum ble kastet på gangen, mens pressen fikk sitte i en tilstøtende sal og følge en overføring fra retten. Når detaljnivået ble problematisk, kuttet dommeren lyden til pressesalen.

Overtid

Tre dager på overtid er aktoratet fremdeles ikke ferdige med utspørringen av den pensjonerte politimannen. Prosessen med å konfrontere Jensen med utallige penge- og dataspor helt tilbake til 1993, har tatt mye lenger tid enn ventet.

På sin tiende sammenhengende dag i vitneboksen skulle Jensen forklare seg om det siste året før Cappelen ble pågrepet og han selv trukket inn i norgeshistoriens største hasjsak.

Les også: Dommeren undret seg over Jensens forklaring

Høsten 2012 og våren 2013 var svært ulike ved at Jensen og Cappelen hadde mye kontakt om høsten, men etter nyttår stilnet det av. Aktor Kristine Schilling trakk fram møter og kontakt mellom politimannen og informanten.

– Blant de verste

Spesialenheten mener Jensen må ha visst om at Cappelen drev med noe ulovlig. Politimannen omtalte informasjonen fra Cappelen som unik. Den førte til opprettelser av mange saker i politiet. Han forklarte at de i politiet hadde et uttrykk om informanter som gikk på at «de beste var de verste».

– Har du lukket øynene for å ikke ville se hva han holdt på med, spurte Schilling.

– Nei, jeg har ikke gjort det, svarte Jensen.

– Han var blant de beste blant de verste, la han til.

Les også: Utspørringen ble for personlig for Jensen

Glemt ferie

Våren 2013 var det derimot få spor av kontakt mellom Cappelen og Jensen, etter hva Spesialenheten har sikret av spor. I samme periode skal det etter tiltalen ha blitt innført minst tre store transporter med hasj til Norge. I tillegg ble en fjerde transport med 186 kilo hasj stanset i Sverige.

Jensen forklarte at den manglende kontakten med Cappelen skyldtes at kilden hadde sprukket når det gjaldt rusmisbruket, og at han i de periodene pleide å trekke seg unna.

Aktor trakk fram en ferie i påsken hvor Jensen kjøpte et gullkjede i Tyrkia Kjedet ble delvis betalt kontant, med 28.000 kroner Jensen hadde tatt med fra Norge, og dels betalt med et kort knyttet til en konto i en svensk bank. Men heller ikke denne ferien kunne Jensen klart erindre.

– Dette er ikke så lenge siden, april 2013, og vi er i Tyrkia. Husker du denne ferien? Det er kanskje ikke så ofte du er på ferie der, undret dommeren.

– Nei, men jeg har vært der en del ganger, jeg husker ikke så mye av den ferien, svarte Jensen.