Bekymret Jensen fikk ikke kontakt med Cappelen

Aktor Kristine Schilling fortsatte sin eksaminering av Eirik Jensen i Oslo tingrett tirsdag. Bildet er fra andre dag av rettssaken da Eirik Jensen avgir forklaring. Les mer Lukk

Etter at politiet i Asker og Bærum pågrep Gjermund Cappelen like før juli 2013, forsøkte Eirik Jensen å få tak ham i en rekke ganger.

For åpne dører i Oslo tingrett presset Spesialenheten den pensjonerte politimannen hardt for opplysninger fra tiden mellom tidspunktet da Gjermund Cappelen ble tatt av politiet i den superhemmelige Operasjon Silent 19. desember 2013 og til han selv ble pågrepet i slutten av februar 2014.

Politimannen visste ikke hvorfor kilden hans ble taus. I ukene etter forsøkte han gjentatte ganger å oppnå kontakt med Cappelen. Aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten undret på om ikke Jensen var bekymret for hva som kunne ha skjedd med Cappelen.

– Jo, jeg husker ikke dette, men i utgangspunktet var vi en fase i et prosjekt hvor Cappelen hadde en sentral rolle og jeg hadde ikke greid å få kontakt med ham, svarte Jensen.

Samleside: Her finner du alt om saken mot Jensen og Cappelen

Til slutt forsto han at kilden hans satt i varetekt etter å ha lest hasjsaken i lokalavisen. Da ødela han telefonen han hadde brukt i kontakten med Cappelen. Sim-kortet ble brukket og telefonen kastet på et ukjent sted.

Politiet hadde sikret over 760 tilfeller av kommunikasjon mellom de to tiltalte på Jensens telefonen. I retten kunne ikke Schilling forstå hvorfor Jensen måtte ødelegge en telefon som politiet brukte.

– Telefonen var brent. Da ble sim-kortet knekt og telefonen kastet, svarte Jensen og henviste til at dette var vanlig praksis for alle erfarne informantbehandlere i politiet når en kilde havnet i trøbbel med politiet.

Les også:

Brukte Cappelen som markør for politispanere på kurs

VG: Cappelen hjalp Jensen med å løse slottstyveri

Eirik Jensen fikk munnkurv om hemmelig jobb