Italienske mafiatopp tatt etter to tiår på rømmen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Italienske mafiatopp tatt etter to tiår på rømmen Les mer Lukk

Etter 20 år på rømmen fra myndighetene i Italia, ble mafiatoppen Ernesteo Fazzalari (46) tatt av politiet søndag.

Lederskikkelsen i den beryktede Ndrangheta-mafiaen i Calabria-regionen helt sør i Italia har vært på flukt siden juni 1996. Tidlig søndag morgen ble han pågrepet i en leilighet helt sør i Calabria.

– Dette viser at man ikke kan løpe fra loven. Dette er en type seier som støtter oss i den vanskelige, men ikke umulige, kampen mot organisert kriminalitet, sier Italias innenriksminister Angelino Alfano som omtalte Fazzalari som en av de viktigste kriminelle lederne i landet.

Les også: Milliardbeslag i aksjon mot italiensk mafia

I 1999 ble Fazzalari uten å være til stede dømt for tilknytning til mafiaen, for kidnapping, ulovlig våpenbesittelse og dobbeltdrap i forbindelse med en feide med en annen mafiagruppering i årene 1989-91.

Ndrangheta-mafiaen har de siste årene økt sin makt betydelig etter å ha blitt den største importøren og distributøren av kokain fra Latin-Amerika og til Europa. Grupperingen har blitt større enn Cosa nostra på Sicilia og den Napoli-baserte Camorraen og skal ha kontakt med kokainkarteller i Colombia, Mexico og mafiafamilier i USA.

Flere titalls medlemmer av gruppen er fremdeles på rømmen, men flere arrestasjoner de siste par årene viser at Ndrangheta-mafiaen er godt etablert utenfor området på «tuppen av Italias støvel». Blant annet skal de ha kjøpt opp virksomheter nord i landet for å hvitvaske inntektene fra kokainhandelen.

Les også: Milliardbeslag i aksjon mot italiensk mafia