Nord-Korea skjøt raketter etter sanksjonsmøte

Folk samlet seg foran en tv-skjerm på en togstasjon i Seoul der nyhetssendinger viste at Nord-Korea skulle ha klargjort åtte eller ni missiler for avskytning. Foto: Ahn Young-joon (AP Photo / NTB scanpix) Les mer Lukk

Bare timer etter at FN vedtok nye skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea, skjøt landet seks missiler eller raketter ut i havet ved østkysten, opplyser forsvarsdepartementet i Sør-Korea.

Det var først uklart om det var snakk om raketter eller artilleriild, men senere opplyste det sørkoreanske forsvarsdepartementet at naboen i nord hadde skutt enten raketter eller missiler. De falt ned i havet om lag 100-150 kilometer øst for Nord-Koreas østkyst.

Utskytingen fant sted torsdag, like etter at FNs sikkerhetsråd sent onsdag kveld vedtok skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea. Vedtaket var en reaksjon på at Nord-Korea i februar skjøt opp en satellitt med en rakett, og en atomprøvesprengning i januar. Oppskytingen var i strid med FN-resolusjoner som forbyr landet å utvikle raketteknologi. Myndighetene i flere land mener oppskytingen var en fordekt test av en langdistanserakett.

Strenge sanksjoner

Resolusjonen som ble vedtatt var ført i pennen av USA og støttet av Kina – Nord-Koreas eneste allierte. De nye sanksjonene rettes blant annet mot nordkoreansk eksport. Alle land pålegges å inspisere absolutt all last til og fra det isolerte landet.

Sanksjonene innebærer også at nordkoreanske handelsrepresentanter i Syria, Iran og Vietnam settes på en svarteliste, sammen med en rekke nordkoreanske institusjoner.

Les også: Sikkerhetsrådet stemmer over sanksjoner mot Nord-Korea

– Smutthull

Blant hovedpunktene i dokumentet – forbud mot eksport av kull, jern, gull, titanium og sjeldne mineraler fra Nord-Korea – foreligger det et unntak som kan benyttes som smutthull: Det åpnes for at slik handel likevel kan skje, så lenge betalingen ikke ender som finansiering til landets kjernefysiske program eller våpenprogram.

– I praksis betyr denne klausulen at Kina og andre som importerer kull og jern fra Nord-Korea kan benytte seg av vage formuleringer når de ønsker det, sier Korea-ekspert Andrea Berger ved den britiske tankesmia Royal United Services Institute.

Kina har vært «svært motvillig» til å stanse import av mineraler far Nord-Korea, ifølge seniorrådgiver Bonnie Glaser ved Center for Strategic and International Studies i Washington. Hun mener myndighetene i Beijing «trolig kjempet hardt mot økonomiske sanksjoner».

Les også: – Atomprogrammet vil føre til Nord-Koreas fall

Usikker effekt

– Vi må vente og se hvorvidt de nye sanksjonene kan få Nord-Korea over på andre tanker, sier Jin Qiangyi, professor i internasjonal politikk ved Yanbian-universitetet i den nordøstlige kinesiske provinsen Jilin.

– De stadige kjernefysiske testene og missiltestene i Nord-Korea utgjør en stor trussel mot Kina og det er nødvendig å iverksette tiltak, sier Jin, som foreslår at selskaper med forbindelser til Nord-Koreas regjeringsparti bør under lupen.

Jin ser på torsdagens rakettskyting som Nord-Koreas måte å protestere mot FN på, ved «å sende ut en beskjed om at landet ikke vil gi etter».