– Atomprogrammet vil føre til Nord-Koreas fall

Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix
Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sør-Koreas president advarte tirsdag om at Nord-Korea vil kollapse om landet ikke gir opp atomprogrammet sitt. Den uvanlig sterke retorikken er ventet å gjøre Nord-Korea rasende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Park Geun-hye kom med den sterke uttalelsen i en tale i nasjonalforsamlingen, hvor hun forsvarte sin beslutning om å stenge fabrikkområdet Kaesong som en reaksjon på Nord-Koreas nylige rakettoppskytning.

Park sa videre at Sør-Korea nå må ty til «sterke og mer effektive grep» for at Nord-Korea skal innse at atomprogrammet bare vil korte ned tiden til regimets fall. Hun spesifiserte ikke hva disse grepene vil innebære.

Det er uvanlig at en statsleder i Sør-Korea går inn på det de kaller den nordkoreanske statens kollaps, ettersom det vil øke spenningene ytterligere mellom de to rivaliserende statene.

Les også: Pentagon: – Nord-Korea har ikke teknologi til å angripe USA

Parks kommentarer vil sannsynligvis gjøre naboen i nord rasende ettersom Nord-Korea tirsdag markerer fødselsdagen til Kim Jong-il, faren til den sittende lederen Kim Jong-un.

Park repeterte argumentet om at de 55.000 nordkoreanske arbeiderne i Kaesong så lite til de snaut 1.400 kronene de gjennomsnittlig fikk i månedslønn. 70 prosent av lønningene skal nemlig ha gått til to andre utgiftsposter: Nord-Koreas våpenutvikling og luksusvarer til lederen Kim Jong-un.

Les også: – Risikerer at Donald Trump atombomber Danmark

Personvernpolicy