– Atomprogrammet vil føre til Nord-Koreas fall

Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix
Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sør-Koreas president advarte tirsdag om at Nord-Korea vil kollapse om landet ikke gir opp atomprogrammet sitt. Den uvanlig sterke retorikken er ventet å gjøre Nord-Korea rasende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Park Geun-hye kom med den sterke uttalelsen i en tale i nasjonalforsamlingen, hvor hun forsvarte sin beslutning om å stenge fabrikkområdet Kaesong som en reaksjon på Nord-Koreas nylige rakettoppskytning.

Park sa videre at Sør-Korea nå må ty til «sterke og mer effektive grep» for at Nord-Korea skal innse at atomprogrammet bare vil korte ned tiden til regimets fall. Hun spesifiserte ikke hva disse grepene vil innebære.

Det er uvanlig at en statsleder i Sør-Korea går inn på det de kaller den nordkoreanske statens kollaps, ettersom det vil øke spenningene ytterligere mellom de to rivaliserende statene.

Les også: Pentagon: – Nord-Korea har ikke teknologi til å angripe USA

Parks kommentarer vil sannsynligvis gjøre naboen i nord rasende ettersom Nord-Korea tirsdag markerer fødselsdagen til Kim Jong-il, faren til den sittende lederen Kim Jong-un.

Park repeterte argumentet om at de 55.000 nordkoreanske arbeiderne i Kaesong så lite til de snaut 1.400 kronene de gjennomsnittlig fikk i månedslønn. 70 prosent av lønningene skal nemlig ha gått til to andre utgiftsposter: Nord-Koreas våpenutvikling og luksusvarer til lederen Kim Jong-un.

Les også: – Risikerer at Donald Trump atombomber Danmark

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus