Regjeringen høster ros for HPV-forslag

HPV-vaksinen har siden 2009 vært en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Les mer Lukk

Regjeringen foreslår å gi HPV-vaksinen gratis til alle jenter og kvinner under 26 år over neste års statsbudsjett. Kreftforeningene jubler over nyheten.

HPV-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, og siden er jenter i tolvårsalderen blitt vaksinert.

– Alle de som var eldre enn 12 år, eller som ikke tok det da de var 12 år i 2009, skal nå få ta den opp til 26 år, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Nyheten blir tatt godt imot hos både Arbeiderpartiet, Kreftforeningen og Gynkreftforeningen.

– Dette er like gledelig som nødvendig og etterlengtet. Det er svært godt dokumentert at HPV-vaksinen er trygg, redder liv og sparer den enkelte for alvorlige konsekvenser, og samfunnet for store kostnader, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen i en epost til NTB.

Les også: Nyutviklet HPV-vaksine mer effektiv enn dagens

Ap-støtte

Ingen av de mer enn 130.000 kvinnene som har fått HPV-vaksinen, har utviklet livmorhalskreft, viser tall fra Kreftregisteret.

En rapport fra januar i år konkluderte med at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å tilby vaksinen til jenter mellom 16 og 26 år. Arbeiderpartiet har siden tatt til orde for å innføre gratis HPV-vaksine til alle kvinner opp til 26 år.

– Det er veldig bra at regjeringen nå bidrar til at det blir flertall for en utvidelse av vaksineprogrammet mot livmorhalskreft. HPV-vaksinen er i dag tilgjengelig for alle på hvit resept, med en totalkostnad på 3.500-4.000 kroner. Denne kostnaden medfører at vaksinen i praksis ikke er tilgjengelig for alle, sier Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

– Det er viktig at alle får samme mulighet til å vaksineres uavhengig av økonomisk evne, legger han til.

Redder liv

Hvert år får nesten 300 kvinner i Norge livmorhalskreft, og rundt 70 av dem dør, ifølge Kreftforeningens tall. Tett opp mot 100 prosent av disse tilfellene relateres til HPV (humant papillomavirus).

– Denne vaksinen kan følgelig spare tusenvis av kvinner for både plagsomme inngrep, sykdom og i verste fall død, sier Anne Lise Ryel.

Også leder av Gynkreftforeningen, Jeanette Hoel, mener at unge kvinners liv vil berges gjennom at man øker tilgangen til vaksinen.

– Dette er en beslutning som i årene framover kommer til å redde livet til mange unge kvinner, og som vil spare mange tusen for store lidelser og plager. Gynkreftforeningen vil nå jobbe for at det blir enkelt for jentene å ta vaksinen, og at flest mulig benytter seg av tilbudet, sier Hoel.

– Menn bør få samme tilbud

Folkehelseinstituttet utreder også om gutter og menn skal tilbys vaksinen gratis. HPV-virus er seksuelt overførbart og kan i noen tilfeller føre til forstadier til kreft. Det gjelder i første rekke livmorhalskreft, men også kreft i ytre kjønnsorganer hos kvinner og i endetarmskanalen hos begge kjønn. Hos gutter kan visse virustyper også forårsake kreft i penis og i munnhule og svelg.

Ifølge Kreftforeningen får 70-80 prosent av alle kvinner og menn én eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet.

– At vi nå kan tilby gratis HPV-vaksine til alle jenter opptil 26 år er utrolig bra. Det neste naturlige steget vil være å tilby den på lik linje til gutter, sier Ryel.