Regjeringen vil videreføre dagens ulvebestand

Ulv på Langedrag. Illustrasjonsfoto: Per Løchen / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringen foreslår å beholde dagens bestandsmål for ulv og vil bare gjøre mindre endringer i ulvesonen.

Det går fram av stortingsmeldingen om ulv som klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) la fram fredag.

Dagens mål er å ha tre helnorske ulvekull årlig innenfor ulvesonen, og regjeringen foreslår å videreføre dette, men legger også fram et alternativ. Det innebærer et mål om fem til åtte familiegrupper, hvor også ulver som lever i grenseområdene mellom Norge og Sverige er inkludert.

Les også: Her går ulven til angrep på hunden mens eieren ser på

Regjeringen foreslår at deler av områdene vest for Glomma i dagens ulvesone tas ut, mens et område nord for dagens sone inkluderes. Samlet sett reduseres sonen med 0,5 prosent.

Helgesen sier Norge er forpliktet til å ha ulv gjennom internasjonale konvensjoner.

Les også: Seks ulver kan drepes på lisens

– Dette er et svært vanskelig spørsmål der vi må kombinere hensynet til beitenæringen og hensynet til rovvilt, sier Helgesen i en pressemelding.

Naturvernforbundet er skuffet over regjeringens forslag om å beholde ulvebestanden omtrent som i dag og bare gjøre små endringer i ulvesonen.

– Det er en kritisk truet art og det sjeldneste pattedyret i Norge. Det er skuffende at de ikke anbefaler å sikre ulven på en bedre måte enn i dag, sier Arnodd Håpnes, fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet.

Les også: Seks ulver kan drepes på lisens

Han er imidlertid glad for at regjeringen fastslår at Norge skal forholde seg til Bernkonvensjonen, som handler om vern av europeiske arter av ville planter og dyr.

Håpnes mener at dagens forvaltning ikke er i tråd med konvensjonen fordi det er for mange ulv som blir skutt for å hindre skade på husdyr.

Naturvernforbundet mener et nytt norsk bestandsmål skal ligge på 15-20 familiegrupper, ikke tre som regjeringen foreslår. Dessuten mener organisasjonen at ulvesonen må utvides betydelig vestover, slik at den dekker opp mot 15 prosent av Norges landareal.